Ingredienti:
200 gr farina 00
50 gr cacao amaro
1 bustina lievito per dolci
1 bustina zucchero vanigliato ( o vaniglia)
100 ml olio
100 gr gherigli di noci sminuzzati con il coltello
100 gr ficchi e datteri tagliati a cubetti piccoli
200 ml vin brulé avanzato * (ho fatto bollire 250 ml vino rosso con 100 gr di zucchero e condimenti : cannella, chiodi di garofano, anice stellato, noce moscata, fette di arancia )
250 ml acqua frizzante** (meglio se la versate per ultima e piano, mescolando, aggiungendo soltanto quanto basta per ottenere un composto simile a quello per il ciambellone, io ho usato 250 ml )
* potete usare il vin brulé avanzato ( fatto bollire con zucchero e condimenti)
Versate in una teglia 30 * 25 cm ( o 30-20 cm e il dolce viene un pò piu' alto, la teglia con carta da forno e cuocete per 30-40 minuti a 180°C
Ingrediente:
200 gr faina
50 gr cacao (neindulcita, am folosit eu )
1 plic de praf de copt 16 gr
1 plic de zahar vanilat
100 ml ulei
100 gr miez de nuca tocat
100 gr smochine si curmale taiate marunt
200 ml vin fiert ( eu l-am obtinut fierband 250 ml de vin rosu cu 100 gr de zahar si condimente pentru vin fiert, scortisoara, nucsoara, stea de anason, cuisoare, felii de portocala sau ce va place voua pana camd a scazut si am ramas cu 200 ml )
250 ml apa minerala (e de preferat sa o adaugati ultima, incet si amestecand, trebuie sa obtineti o compozitie ca de chec deci in caz ca e necesar nu o puneti toata, mie mi-au intrat toata cantitatea 250 ml )
varsati intr-o tava cu hartie de copt, de 30 cu 25 cm ( sau 30cu 20 cm si iese o prajtura putin mai inalta) si coaceti in cuptorul deja incalzit la 180°C 30-40 minute.
Ingredients :
200 g all-purpose flour
50 g unsweetened cocoa powder
1 packet baking powder
1 packet vanilla sugar (or vanilla)
100 ml oil
100 g walnut kernels, chopped with a knife
100 g figs and dates, cut into small cubes
200 ml leftover mulled wine (I boiled 250 ml red wine with 100 g sugar and spices: cinnamon, cloves, star anise, nutmeg, orange slices)
250 ml sparkling water** (ideally add it last, pouring slowly while mixing—add only as much as needed to obtain a batter similar to a classic cake batter; I used 250 ml)
You can use leftover mulled wine (boiled with sugar and spices).
Pour the batter into a 30 × 25 cm baking pan (or 30 × 20 cm if you want the cake to be slightly taller), lined with parchment paper, and bake for 30–40 minutes at 180°C.