Patè di fegatini in gelatina di birra con panini scozzesi dipinti - Pate de ficat in gelatina de bere cu piinici scotiene pictate









Patè di fegatini in gelatina di birra :




ingredienti :
300 g fegatini di pollo
sale, panna fresca,
1 cucchiaio burro

100 ml birra
2 foglie di gelatina *

- lessate i fegatini in acqua (senza sale), una volta cotti scolateli e frullateli aggiungendo il burro, sale e panna a cucchiaiate quanto basta per otterene un pate morbido da spalmare
- sciogliete la gelatina a bagno maria nella birra e versate 3-4 ml in un contenitore, lasciate nel frigo fino quando si e raffredata bene
- aggiungete sopra la birra con la gelatina le foglie e i pomodori secchi ... versate il patè lasciando 2-3 mm tra il patè e il contenitore anche in laterale e versate la birra con la gelatina avanzata
- lasciate tutto nel frigo una notte (8 ore)



Panini scozzesi

Ingredienti:
450 g farina OO
10 g sale
20 g lievito di birra fresco
150 ml latte tiepido
150 ml acqua tiepida
30 ml latte per spennellare
olio o burro per spennellare la carta da forno

- sciogliere il lievito con il latte, aggiungete l'acqua e versate la farina nella quale avete già aggiunto il sale
- impastate bene fino quando risulta un impasto morbido
- lasciate in una ciotola coperta con la pellicola trasparente per 1 ora a lievitare
- versate l'impasto lievitato sul tavolo infarinato
- dividete in 10 parti e preparate 10 panini con le misure 7.5 cm lunghezza con 4 cm larghezza
- mettete i panini sulla teglia coperta con arta da forno spennellata con olio o burro e coperti con la pellicola trasparente ( io ho messo la teglia in una busta per la spesa .. coop ... )
- lasciate lievitare 30 minuti e frattempo scaldate il forno a 200°C
- spennellate con il latte e infornate per 15-20 minuti .
Io ho infornato soltanto per 15 minuti, tolti i panini dal forno ho dipinto sopra e ho infornato per altri 5 minuti

per dipingere i panini:

ingredienti:
albume d'uovo
coloranti alimentari *


* che a me non piacciono molto quindi io ho usato succo di barbabietola rossa per il rosso.

potete usare:

zafferano per giallo
succo di prezzemolo o spinaci per verde
nero di seppia per il nero
cacao amara per marrone scuro

se volete ottenere sfumature : dipingete una volta, infornate per 1-2 minuti, una volta asciugato il primo strato aggiungete un nuovo strato di colore e infornate di nuovo

Ho dipinto il fiore con barbabietola rossa e per le foglie ho adaggiato una foglia di aneto spennellata con albume .



leggi anche:
Panini ornati alle erbe



in romana:

Pateu de ficat de pui in gelatina de bere
ingrediente :
300 g ficatei de pui
sare, lapte gras sau smintina neacrita,
1 lingura unt

100 ml bere
2 foi de gelatina *

- fierbem ficatul in apa (ara sare), cind sunt gata ii scurgem si mixam adaugind sarea, untul si laptele gras cu lingura cit este nevoie ca sa obtienti un pateu moale si usor de intins pe piine
- topiti gelatina i bere la nain marie si varsati 3-4 ml intr-un vas, lasati la frigider pina se intareste putin berea
- adaugati peste berea cu gelatina intarita frunze de marar, patrunjel, rosii uscate sau ce vreti voi pentru model apoi adaugati pateul lasind in laterale citiva mm intre pateu si vas si varsati restul de bere cu gelatina ( lichida)
- lasati in frigider o noapte  (8 ore) apoi rasturnatipe platou



Piinici scotiene

Ingrediente:
450 g faina OO
10 g sare
20 g drojdie de bere proaspata
150 ml lapte caldut
150 ml apa calduta
30 ml lapte pt uns
ulei sau unt pt uns hirtia de copt

- topiti drojdia in lapte, adaugati apa si apoi faina in care ati amestecat sarea
- framintati bine pina cind rezulta un aluat moale si neted
- lasati intr-un castron acoperit cu pelicula transparenta 1 ora sa dopseasca
- varsati aluatul pe planseta presarata cu faina
- impartiti in 10 bucati egale din care formati piinici de 7.5 cm lungime  si 4 cm latime
- asezati piinicile èe tava cu hirtie de copt unsa cu unt sau ulei si acoperiti cu folie transparenta ( eu am introdus tava intr-o punga de plastic)
- lasati sa dospeasca 30 minute timp in care incalziti cuptorul la  200°C
- ungeti fiecare piinica cu lapte si coaceti  15-20 minutie.
u le-am copt numai 15 minute, am scos piinicile din cuptor si le-am pictat apoi le-am mai pus la cuptor alte cca 5 minute

piinicile pictate :

ingrediente:
albus* de ou in care adaugati coloranti alimentari**

* in blogul original (gasuti link mai jos) folsoea galbenus de ou dar in cazul meu cu o culoare naturala, nu "porcarele" sintetice, riscam sa imi mmodifice nuanta (galbenul galbenusului putea modifica spre portocaliu rosul delicat al sfeclei).

** care mie nu imi plac in mod deosebit asa ca am preferat sa folosesc coloanti naturali .. obtinuti din ce aveam in frigider .

puteti folosi:

sofran pentru galben
zeama de patrunjel sau de spanac pentru verde
negru de la sepii pt negru
cacao amara pentru maro
zeama de la sfecla rosie pentru rosu

daca vreti sa obtineti tonuri mai inchise sau mai deschise atunci pictati o dat , introduceti piinea la cuptor 1-2 minute , mai adaugati culoare acolo unde vreti sa fie mai inchisa si iar coaoceti pina se usuca ..
Eu am pictat floarea rosie cu zeama de sfecla rosie amestecata cu putin albus de ou, cum nu aveam destul patrunjel si nici spanac in casa ca sa pot obtine putin suc am preferat sa folosesc o tehmica draga mie cea de a adauga frunzulite pe piine, am uns  cu albus peste si am dat la cuptor .

Citeste si :Chifle ornate cu marar, patrunjel ...

in engleza blogurile de unde m.am inspirat, pentru pictat piinea o sa gasiti foarte multe idei si metode ... eu am improvizat cu ce aveam in casa

english here :

Scottish morning rolls

see : painted breads

chicken liver patè :

300 g chicken liver
salt, fresh cream,
1 tablespoon butter

100 ml beer
2 leaves of gelatin *

- Boil the livers in water (without salt), once cooked drain and mixed adding the butter, salt and cream, until obtaining a soft spreadable pate
- Dissolve the jelly in the beer ( in watter bath) and pour 3-4 ml in a container, left in the fridge until well chilled
- Put some leaves and sun-dried tomatoes ... Pour the pate, leaving 2-3 mm between the pate and the container in the sides and pour the beer made with gelatin
- Leave everything in the refrigerator overnight (8 hours)

11 commenti:

Jacktels Kochbuch ha detto...

Hallo Cristina,

foarte feinä Terrine Iddee. Multumesc..

Salutäri

Claudia ha detto...

Deve essere proprio buono!!!! bacioni.. :-)

Maria ha detto...

Cara Cristina, che buonissima cena! Complimenti! Ciao e baci!

astrofiammante ha detto...

ma questi sono effetti speciali per stupirciiii, brava e poi ...mi dispiacerà che se lo mangino il mio panino decorato ;-)))

Irina ha detto...

Cred ca daca Olivier vede reteta asta, imi cere sa o fac imediat! Cu pateul asta in gelatina de bere l-ai dat gata!

Cristina ha detto...

Hallo Jacob
am incercat si eu o reteta in stil Oktoberfest :-))
Tchuss !!!

Cristina ha detto...

@ Claudia è stato cosi buno che oggi e già finito :-)) Baci

Cristina ha detto...

Grazie Maria per i complimenti . Baci

Cristina ha detto...

Grazie Astro ... un complimento da te vale molto !!
Nemmeno il mio marito
non ha voluto mangiare l'unico panino decorato, ho fato soltanto uno perche non avevo i pennelli sottili e ho dipinto col dito :-))(troppo faticoso).
Quindi oggi si mangia per forza anche il panino dipinto .. finalmente. Mi sa che tocca a me:-)
Baci baci

Cristina ha detto...

Irina eu zic sa ii faci o surpriza:-) Fabio care nu e chiar un mare bautor de bere a fost foarte incintat de acest pateu.
Ideea gelatinei mia venit de la o reteta in care tronau in farfurie niste bule de gelatina de bere, nu ma vedeam realizind basicile cu pricina :-)) asa ca am improvizat cu pateu, ma gindea ca dc nu e bun se poate curata de gelatina una doua si il mincam fara probleme :-)
te pup

Shari ha detto...

Cat de frumos arata!...felicitari!...

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