ingredienti :
500 gr farina
3 uova
100 gr burro
200 gr zucchero
1 bustina di lievito per dolci
ripieno:
composta da mostarda bolognese
con questa quantità vengono 3 pezzi .
impastiamo e dividiamo in 3 . Lascia riposare per 20 minuti al frigo. Stendiamo il primo impasto rettangolare, lo facciamo dividere in 3 senza tagliarlo, in mezzo aggiungiamo il ripieno e chiudiamo prima con una parte di impasto e poi con l'altra sopra. Facciamo la stesa cosa anche con gli altri due pezzi.
Inforniamo a 180°C
in romana:
Este o prajitura tipica in zona Bolognei, foarte buna linga o cafeluta ( cu sau fara lapte).
Se prepara in special de Craciun si are ritualul ei. Umplutura trebuie sa stea cam 3 zile inainte de a fii folosita deci "sa se imprieteneasca" ingredientele intre ele .
Umplutura originala pentru Craciun se pregateste astfel:
1/2 kg mostarda de gutui , 100 gr pinoli ( seminte de pin), 400 gr. stafide, 50 gr. cacao amara, cedru candit tocat marunt (cantitate dupa gust), vin alb dulce (cantitate dupa gust )
si "rusco" ( in dialect inseamna gunoi ) )este de fapt un amestec de scortisoara, cuisoare, anason si chiar putina nucsoara ... adica toate condimentele dulciurilor tipice de Craciun Se amesteca toate ingredientele intr-un vas care se tine la rece pt 3 zile, si se amesteca din cind in cind ... Vinul se pune atit cit e necesar ca sa faca compozitia "amestecabila"
reteta mea :
Ingrediente:
500 gr faina
3 oua
100 gr unt
200 gr zahar
1 pachet de praf de copt
pt umplutura:
1 borcan de mostarda bolognese : adica un magiun facut din : gutui, mere, pere, prune si portocale - se poate inlocui cu magiun romanesc .
Din compozitia de mai sus ies 3 bucati . Se amesteca toate ingredientele si se framinta sa rezulte un aluat compact ca cel de tarta sau de biscuiti. Se pune in vas acoperit sau in folie de plastic in frigider pt 30 min.
in romana:
Este o prajitura tipica in zona Bolognei, foarte buna linga o cafeluta ( cu sau fara lapte).
Se prepara in special de Craciun si are ritualul ei. Umplutura trebuie sa stea cam 3 zile inainte de a fii folosita deci "sa se imprieteneasca" ingredientele intre ele .
Umplutura originala pentru Craciun se pregateste astfel:
1/2 kg mostarda de gutui , 100 gr pinoli ( seminte de pin), 400 gr. stafide, 50 gr. cacao amara, cedru candit tocat marunt (cantitate dupa gust), vin alb dulce (cantitate dupa gust )
si "rusco" ( in dialect inseamna gunoi ) )este de fapt un amestec de scortisoara, cuisoare, anason si chiar putina nucsoara ... adica toate condimentele dulciurilor tipice de Craciun Se amesteca toate ingredientele intr-un vas care se tine la rece pt 3 zile, si se amesteca din cind in cind ... Vinul se pune atit cit e necesar ca sa faca compozitia "amestecabila"
reteta mea :
Ingrediente:
500 gr faina
3 oua
100 gr unt
200 gr zahar
1 pachet de praf de copt
pt umplutura:
1 borcan de mostarda bolognese : adica un magiun facut din : gutui, mere, pere, prune si portocale - se poate inlocui cu magiun romanesc .
Din compozitia de mai sus ies 3 bucati . Se amesteca toate ingredientele si se framinta sa rezulte un aluat compact ca cel de tarta sau de biscuiti. Se pune in vas acoperit sau in folie de plastic in frigider pt 30 min.
Se intinde o foaie subtire de circa 1/2 cm. Foaia se imparte imaginar in trei parti.Se unge cu marmelada mai multa in centru si mai putina pe marginile din stinga si din dreapta foii, se ridica marginea din stinga si se inchide spre centru apoi la fel si partea din dreapta obtinem un singur dreptunghi ca in poza . Asezat in tava se da la cuptorul incalzit deja la 180°C pina cind se coloreaza frumos auriu
english
ingredints :
3 eggs
1 egg yolk for brushing
500 gr all purpose flour
100 gr butter
200 gr sugar
1 baking powder (12 gr)
milk as much you need (around 1/2 glass or 1 glass not more)
filling :
Bologna mostarda ( this is not spicy as the other italian mostarda but it is a kind of jam with quinces, plums, apples, orange and sugar)
Mix the eggs ( less the yolk for brushing ) with sugar and butter until obtain a cream.
Add flour with baking powder and salt and mix well with a spoon pouring milk enough to get a dough not too hard but not too soft .
Spread a thin sheet about 1/2 cm. The sheet is divided into three parts imaginary . Spread mostarda more in the center and less on the left and right edges of the sheet, reach the left edge and close to the center and then the right, obtain a single rectangle
Baked in a preheated oven at 180 ° C for 30 minutes or until golden. Serve cold and it is better next day for breakfast.
english
ingredints :
3 eggs
1 egg yolk for brushing
500 gr all purpose flour
100 gr butter
200 gr sugar
1 baking powder (12 gr)
milk as much you need (around 1/2 glass or 1 glass not more)
filling :
Bologna mostarda ( this is not spicy as the other italian mostarda but it is a kind of jam with quinces, plums, apples, orange and sugar)
Mix the eggs ( less the yolk for brushing ) with sugar and butter until obtain a cream.
Add flour with baking powder and salt and mix well with a spoon pouring milk enough to get a dough not too hard but not too soft .
Spread a thin sheet about 1/2 cm. The sheet is divided into three parts imaginary . Spread mostarda more in the center and less on the left and right edges of the sheet, reach the left edge and close to the center and then the right, obtain a single rectangle
Baked in a preheated oven at 180 ° C for 30 minutes or until golden. Serve cold and it is better next day for breakfast.