ottobre 13, 2006

Torta di mele - Placinta cu mere (de post)


L’impasto proviene dalla rivista “Practic – libretto per Pasqua”.

Ingredienti:
400 g farina (+ circa 75 g per spolverare il piano di lavoro, il mattarello o se l’impasto risulta troppo morbido e appiccicoso)
200 g margarina
7 cucchiai d’acqua
1 cucchiaio aceto
qualche biscotto sbriciolato oppure semolino
4 mele tagliate a cubetti
2–3 cucchiai zucchero
cannella, uvetta, gherigli di noce tagliati con il coltello

Mescolare bene tutti gli ingredienti fino a ottenere un impasto morbido. Avvolgerlo nella pellicola e lasciarlo riposare in frigorifero per 30 minuti. Dividere l’impasto in due parti; con la prima stendere una sfoglia della misura della teglia (la mia era 26×26). Durante la stesura servirà altra farina per il piano e il mattarello, a me sono serviti circa 75 g in più. Cospargere qualche biscotto sbriciolato e distribuire le mele a cubetti. Chi preferisce può grattugiarle o saltarle in padella prima; a me piacciono messe crude nella torta. Coprire con l’altra sfoglia, bucherellare con una forchetta e cuocere nel forno già caldo, a temperatura bassa, finché la torta diventa dorata.


in romana:


Aluatul este din revista Practic "cărticică pentru Paște"

Ingrediente :
400 g făină (+ aprox. 75 g pentru presărat pe planșetă, sucitor sau dacă aluatul este prea moale și lipicios)
200 g margarină
7 linguri apă
1 lingură oțet
câțiva biscuiți pisați sau griș
4 mere tăiate cubulețe
2–3 linguri zahăr
scorțișoară, stafide, miez de nucă tăiat cu cuțitul

Se amestecă bine până devine o cocă moale. Se lasă la frigider 30 min, învelită în folie. Se taie în 2 bucăți și din prima se întinde o foaie cât mărimea tăvii (a mea era 26×26). Când întindeți foile mai este nevoie de făină pe planșetă și pe sucitor, mie mi-au mai intrat aproximativ 75 g făină. Am presărat câțiva biscuiți sfărâmați și am continuat cu merele tăiate. Cine vrea le poate rade sau căli înainte; mie îmi plac puse crud în plăcintă. Am acoperit cu cealaltă foaie, am înțepat cu furculița și am dat la cuptorul preîncălzit, la temperatură mică, până devine aurie.


english


Ingredients:
400 g flour (+ about 75 g for dusting the work surface, rolling pin, or if the dough is too soft and sticky)
200 g margarine
7 tablespoons water
1 tablespoon vinegar
some crushed biscuits or semolina
4 apples, diced
2–3 tablespoons sugar
cinnamon, raisins, chopped walnuts

Mix well until you get a soft dough. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 30 minutes. Divide the dough into two pieces; roll out the first part to fit the baking tray (mine was 26×26). While rolling, add extra flour to the surface and rolling pin as needed — I used around 75 g more. Sprinkle some crushed biscuits and add the diced apples. You can grate or sauté the apples first, but I like them raw in the pie. Cover with the second sheet of dough, prick with a fork, and bake in a preheated oven at low temperature until golden.