ottobre 09, 2007

Girella - Rotolo soffice per dolci farciti - Soft Sponge Sheet for Cake Rolls - Blat ruladă (tehnica rulării la cald) umplut cu gem




Per una teglia di 24 × 29 cm servono 3 uova, 3 cucchiai di zucchero e 3 cucchiai di farina.

Se volete un rotolo al cacao, sostituite la farina con il cacao, a seconda di quanto cioccolatoso lo desiderate. Io ho usato un cucchiaio di farina e due di cacao.

Si inizia foderando la teglia con carta da forno e preriscaldando il forno a 200°C. Si separano le uova, poi si montano gli albumi con lo zucchero fino a ottenere una spuma ferma. Si aggiungono i tuorli e si mescola ancora un po’. Si mette da parte il mixer, si aggiunge la farina e si incorpora delicatamente con un cucchiaio di legno, dal basso verso l’alto, fino a ottenere un composto omogeneo. Si versa l’impasto nella teglia e si livella bene. Si inforna per 10 minuti.

Subito dopo aver messo la teglia nel forno, ho abbassato la temperatura a 180°C e dopo 5 minuti ho girato la teglia perché il mio forno non cuoce in modo uniforme. Preparate un canovaccio da cucina pulito: bagnatelo e strizzatelo bene. Dopo dieci minuti (massimo dodici), togliete il dolce dal forno, appoggiate sopra il canovaccio umido e capovolgete sul piano di lavoro. Arrotolate il rotolo mentre è ancora caldo, insieme al canovaccio, e lasciate riposare qualche minuto. Non è necessario che sia freddo per essere farcito.


english

for a 24 × 29 cm baking tray you need 3 eggs, 3 tablespoons of sugar and 3 tablespoons of flour.

If you want a cocoa sponge, replace the flour with cocoa, depending on how chocolatey you want it. I used one tablespoon of flour and two tablespoons of cocoa.

Start by lining the tray with parchment paper and preheating the oven to 200°C. Separate the eggs, then beat the egg whites with the sugar using a mixer until you get a stiff foam. Add the egg yolks and mix a little more. Set the mixer aside, add the flour, and gently fold it in with a wooden spoon from bottom to top until smooth. Pour the batter into the tray and spread it evenly. Bake for 10 minutes.

Right after putting it in the oven, I lowered the temperature to 180°C, and after 5 minutes I rotated the tray because my oven does not bake evenly. Prepare a clean kitchen towel: wet it and wring it out well. After ten minutes (twelve at most), remove the cake from the oven, place the damp towel on top, and turn it upside down onto the table. Roll the sponge while still hot, together with the towel, and let it rest for a few minutes. It does not need to be cold before filling.


in romana:

Pentru o tavă de dimensiunea 24 × 29 cm se folosesc 3 ouă, 3 linguri de zahăr și 3 linguri de făină.

Dacă vreți blat de cacao, înlocuiți făina cu cacao, în funcție de cât de intens îl doriți. Eu am folosit o lingură de făină și două linguri de cacao.

Se începe prin a pune hârtie de copt în tavă și prin a încălzi cuptorul la 200°C. Se separă ouăle, iar albușurile se bat cu mixerul împreună cu zahărul până se obține o spumă tare. Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează puțin. Lăsăm mixerul deoparte, adăugăm făina și amestecăm ușor cu o lingură de lemn, de jos în sus, până la omogenizare. Turnăm aluatul în tavă și îl nivelăm frumos cu lingura. Se dă la cuptor pentru 10 minute.

Imediat după ce am pus tava în cuptor, am redus temperatura la 180°C, iar după 5 minute am întors tava, deoarece cuptorul meu nu coace uniform. Pregătiți un prosop curat de bucătărie: îl udați și îl stoarceți bine. După zece minute (maximum 12), scoateți prăjitura din cuptor, puneți prosopul umed deasupra și răsturnați pe masă. Rulați blatul fierbinte, împreună cu prosopul, și lăsați-l câteva minute. Nu este necesar să fie rece pentru a fi umplut.