lunedì 1 ottobre 2007

Crepes con radicchio, funghi e salsa Mornay - Clatite cu radicchio gratinate cu sos Mornay si ciuperci



per 6 crepes: 
farina q.b., 
1 uovo, 
acqua frizzante, 
1 cucchiaio olio 
sale 

 ripieno: 
1 radicchio cca.150 gr 
2 cucchiai speck a cubetti
1 cucchiaio di olio 
mozzarella 
sale 

 salsa Mornay : 
50 gr burro 50 gr farina 500 ml latte 100 gr formaggio gratuggiato, funghi champignon 

 1.facciamo le crepes 
2. facciamo rosolare il radicchio con sale e un pizzico di acqua al fuoco basso e con coperto se la acqua scade mettiamo un altro po' alla fine aggiungiamo lo speck a cubetti 
3. facciamo la salsa Mornay chiamata anche la salsa con il formaggio, quindi facciamo una besciamella e nelle ultimi minuti aggiungiamo il formaggio grattugiato.. alcuni aggiungono anche 1-2 tuorli 
4. nella salsa Mornay aggiungiamo anche i funghi saltate in padella con burro 
5. riempiamo le crepes con radicchio, speck, mozzarella 
6. adagiamo le crepes nella teglia unta con salsa 
7. versiamo sopra le crepes il resto della salsa Mornay e inforniamo per 20 min a 180°C ..facciamo raffreddare per 10 minuti prima di servire


in romana : Clatite cu radichio, ciuperci si sos Mornay 


 Ingrediente:
 rulouri:
 6 clatite ( faina, 1 ou, apa minerala si 1 lingurita de ulei ...un praf de sare) 

umplutura:
 1 radicchio de 150 gr 
2 linguri de speck sau alta carne, sunca afumata taiata cubulete 
1 lingura de ulei 
citeva cubulete mici de mozzarella sare 

sos Mornay : (eu am facut jumatate din cantitatea de mai jos) 50 gr unt 50 gr faina 500 ml lapte 100 gr brinza rasa ( parmezan sau alt gen de cascaval) ciuperci champinion ( cite vreti, dupa gust ) 

.se prepara clatitele . 
2. se inabuse radicchio taiat subtire in ulei, cu sare si putina apa .. la foc mic cu capacul pus ... cind apa scade si daca radicchio nu e inabusit se mai adauga apa ... la sfirsit de tot cind se stinge focul se adauga speckul cubulete 
3. se prepara sosul Mornay, denumit si sos de brinza ... se face un beshamel in care in ultimele minute se adauga brinza rasa .. unele retete spun sa adaugi si 1-2 galbenuse de ou crud , care se vor coace in sosul fierbinte .. 
4. in sosul Mornay se adauga ciupercile inabusite in putin unt 
5. se umplu clatitele cu umplutura de radicchio, speck si citeva cubulete de brinza care sa se topeasca ( eu am pus niste resturi de mozzarella ) 
6. se aseaza clatitele umplute in tava pt cuptor unsa cu un strat subtire de sos 
7. peste rulourile de clatite se toarna restul de sos Mornay... Se coace max 20 min la 180°C ( cuptorul incalzit dinainte) .. se lasa sa se raceasca cca 10 min inainte de a se servi