
per 6 crepes:
farina q.b.,
1 uovo,
acqua frizzante,
1 cucchiaio olio
sale
ripieno:
1 radicchio cca.150 gr
2 cucchiai speck a cubetti
1 cucchiaio di olio
mozzarella
sale
salsa Mornay :
50 gr burro
50 gr farina
500 ml latte
100 gr formaggio gratuggiato, funghi champignon
1.facciamo le crepes
2. facciamo rosolare il radicchio con sale e un pizzico di acqua al fuoco basso e con coperto se la acqua scade mettiamo un altro po' alla fine aggiungiamo lo speck a cubetti
3. facciamo la salsa Mornay chiamata anche la salsa con il formaggio, quindi facciamo una besciamella e nelle ultimi minuti aggiungiamo il formaggio grattugiato.. alcuni aggiungono anche 1-2 tuorli
4. nella salsa Mornay aggiungiamo anche i funghi saltate in padella con burro
5. riempiamo le crepes con radicchio, speck, mozzarella
6. adagiamo le crepes nella teglia unta con salsa
7. versiamo sopra le crepes il resto della salsa Mornay e inforniamo per 20 min a 180°C ..facciamo raffreddare per 10 minuti prima di servire
in romana : Clatite cu radichio, ciuperci si sos Mornay
Ingrediente:
rulouri:
6 clatite ( faina, 1 ou, apa minerala si 1 lingurita de ulei ...un praf de sare)
umplutura:
1 radicchio de 150 gr
2 linguri de speck sau alta carne, sunca afumata taiata cubulete
1 lingura de ulei
citeva cubulete mici de mozzarella sare
sos Mornay : (eu am facut jumatate din cantitatea de mai jos) 50 gr unt 50 gr faina 500 ml lapte 100 gr brinza rasa ( parmezan sau alt gen de cascaval) ciuperci champinion ( cite vreti, dupa gust )
.se prepara clatitele .
2. se inabuse radicchio taiat subtire in ulei, cu sare si putina apa .. la foc mic cu capacul pus ... cind apa scade si daca radicchio nu e inabusit se mai adauga apa ... la sfirsit de tot cind se stinge focul se adauga speckul cubulete
3. se prepara sosul Mornay, denumit si sos de brinza ... se face un beshamel in care in ultimele minute se adauga brinza rasa .. unele retete spun sa adaugi si 1-2 galbenuse de ou crud , care se vor coace in sosul fierbinte ..
4. in sosul Mornay se adauga ciupercile inabusite in putin unt
5. se umplu clatitele cu umplutura de radicchio, speck si citeva cubulete de brinza care sa se topeasca ( eu am pus niste resturi de mozzarella )
6. se aseaza clatitele umplute in tava pt cuptor unsa cu un strat subtire de sos
7. peste rulourile de clatite se toarna restul de sos Mornay... Se coace max 20 min la 180°C ( cuptorul incalzit dinainte) .. se lasa sa se raceasca cca 10 min inainte de a se servi
english
Ingredients:
Crepe rolls:
6 crepes (made with flour, 1 egg, sparkling water, 1 teaspoon of oil, and a pinch of salt)
Filling:
150 g radicchio
2 tablespoons speck or another type of smoked ham, diced
1 tablespoon oil
a few small cubes of mozzarella
salt
Mornay sauce:
(I made half of the quantity below)
50 g butter
50 g flour
500 ml milk
100 g grated cheese (Parmesan or another type of hard cheese)
champignon mushrooms (as many as you like, depending on taste)
-
Prepare the crepes.
-
Sauté the thinly sliced radicchio in oil with salt and a little water over low heat with the lid on. When the water evaporates, if the radicchio is not yet softened, add a bit more water. At the very end, once the heat is turned off, add the diced speck.
-
Prepare the Mornay sauce, also known as cheese sauce. Start with a béchamel, and in the last minutes add the grated cheese. Some recipes also suggest adding 1–2 raw egg yolks, which will cook in the hot sauce.
-
Add the sautéed mushrooms (cooked in a little butter) to the Mornay sauce.
-
Fill the crepes with the radicchio and speck mixture, plus a few cubes of cheese that will melt inside (I used some leftover mozzarella).
-
Arrange the filled crepes in a baking dish greased with a thin layer of sauce.
-
Pour the rest of the Mornay sauce over the crepe rolls. Bake for a maximum of 20 minutes at 180°C (preheated oven). Let them cool for about 10 minutes before serving.