aprile 15, 2021

Pane in padella, ripieno di patate - Placinte umplute cu cartofi

 






ingredienti:
1 kg di farina 00
20 gr lievito fresco
sale
130 gr yogurt
acqua quanto basta ( quasi 700 ml )

ripieno:

2 patate
poco olio, sale e origano

Impastate bene e lasciate a lievitare.
Nell frattempo lessate 2 patate, le sbucciate e le schiacciate con la forchetta. Facciamo 15 -20 palline di patate

L'impasto lievitato, diviso in 15-20 parti, palline. Sulla superficie infarinata prendiamo ogni pallina e la stendiamo, in mezzo mettiamo la pallina de patate, chiudiamo una per una tutte le palline ripiene e le lasciamo a lievitare.
Aiutandoci con la farina stendiamo una pallina ripiena e la facciamo cuocere sulla padella molto calda e imburrata, girandole un paio di volte. Si stende la seconda mentre si cuoce la prima e le altre aspettano il loro turno, non stendete tutto dal inizio.


romana 

reteta originala de la care m-am inspirat o gasiti  in linkul youtube, este in limba spaniola dar se intelege foarte bine pas cu pas exact cum se pregatesc

ingrediente:

1 kg de faina
20 gr drojdie proaspata 
sare
130 gr iaurt
apa cat este nevoie ( eu am pus aproape 700 ml dar depinde de faina)

umplutura 
2 cartofi 
sare, ulei, origan ( sau cimbru)

Framantam aluatul, il lasam la dospit. 
Fierbem cartofii, ii strivim cu furculita si adaugam putin ulei, sare si origan ( sau cimbru). Facem 15-20 bilute.

Aluatul dospit, rasturnat pe masa cu faina il impartim in 15-20 parti si facem bile. apoi fiecare bila putin intinsa si umpluta cu o bila de cartof, lasate la dospit. Cand am terminat ultima bila prima este deja gata sa fie coapta.

Incalzim o tigaie foarte bine, o ungem cu putin unt, intindem  adaugand putina faina pe masa prima bila subtire si o coacem in tigaie. O rasucim de cateva ori sa se faca bine pe toate partile si o ungem cu putin unt. Cat se coace prima painica intindem urmatoarea cu facaletul, nu intindem toate painile, ci doar pe rand. 

La ricetta originale dal canale YOUTUBE Recetas de Antonia al poder  


Ingredients

For the dough:
1 kg all-purpose flour, 20 g fresh yeast, salt, 130 g yogurt, and about 700 ml water (as needed).

For the filling:
2 potatoes, a little oil, salt, and oregano.

Mix the dough thoroughly and let it rise. Meanwhile, boil the potatoes, peel them, mash them with a fork, and form 15–20 small potato balls.

Once the dough has risen, divide it into 15–20 pieces and shape each into a ball. On a floured surface, roll out each dough ball, place a potato ball in the center, close it well, and let all the filled balls rise again.

Using a little flour to prevent sticking, roll out each filled ball and cook it on a very hot buttered pan, flipping a couple of times. Roll out the next one while the first cooks, and continue this way—do not roll them all out at once.