venerdì 5 febbraio 2010

Involtini di bietola e riso - Sarmale din foi de sfecla si orez



6 foglie di bietola ( la parte verde) e 2 coste bianche
6 cucchiai di risò già cotto
1 cucchiaino di cipolla tritata
1/2 carota
1 cucchiaio di prezzemolo tritato
125 gr mozzarella
pane grattugiato ( facoltativo)
1 cucchiaio d'olio
sale
 passata di pomodoro

- Mondate e lavate le foglie e le coste di bietola
- Sbollentate per un paio di minuti le foglie e fatele raffreddare
- Stufate nel olio le coste di bietola tritate con la cipolla e la carota ( mondata, lavata e grattugiata ).
- Amalgamate tutto con il riso già cotto e fate insaporire per qualche minuto
- In una ciotola mettete il riso e le verdure cotte, prezzemolo tritato e la mozzarella e mescolate (se risultasse troppo morbido unite anche il pane grattugiato).
- Salate e riempite ogni foglia verde di bietola sbollentata e raffreddata con il ripieno.
- Chiudete come ogni involtino e adagiate in una pirofila con la chiusura verso la teglia o fermate con uno stecchino.
- Infornate per 20 minuti a 180°C in salsa di pomodoro

Servite come contorno per un piatto di carne o come piatto principale

in romana:

6 frunze de sfecla* ( partea verde ) si 2 tulpini albe
6 linguri de orez deja fiert
1 lingurita de ceapa tocata marunt
1/2 morcov
1 lingura de patrunjel verde tocat
125 gr mozzarella
pesmet( facultativ)
1 lingura de ulei
sare
suc de rosii

- Curatati si spalati frunzele de sfecla
- Opariti frunzele (partea verde si apoi le lasati sa se raceasca intinse pe un servet de bucatarie din bumbac sau in)
- Inabusiti in ulei tulpinile de sfecla taiate marunt cu ceapa si morcovul ( curatat, spalat si ras pe razatoarea mica )
- Amestecati totul cu orezul deja fiert si lasati 1 minut sau cteva secunde pe foc ca orezul sa prinda gust.
- Intr-un castron puneti orezul cu zarzavatul, patrunjelul verde tocat si mozzarella taiata cubulete mici si amestecati ( daca rezulta prea lichid adaugati si pesmet care o sa absoarba lichidul)
- Sarati si umpleti fiecare frunza de sfecla oparita si deja racita cu acesta umplutura
- Infasurati ca pe sarmale si asezati fiecare sarma intr-o tava, daca nu stiti sa infasurati sarmale atunci faceti cite un rulou pe care il prindeti cu o scobitoare.
- Coaceti 10 minute la 180°C in sos de rosii

giovedì 4 febbraio 2010

Soutzoukakia ( polpette greche nel sugo - chiftele grecesti in sos )



Soutzoukakia  / Σουντζουκάκια   ovverò: polpette di carne macinata aromatizzate al cumino e cotte nel sugo di pomodoro


Ingredienti :
500 g di carne bovina macinata,
3-4 fette di pane raffermo,
5 spicchi d’aglio pestati,
½ cucchiaio di cumino, sale, pepe e farina q. b.
olio per friggere
2 tazze d’acqua,
1 tazza di passata di pomodoro grossa


- bagnate in acqua e poi strizzate il pane raffermo
- aggiungete il pane alla carne, l'aglio pestato, cumino ( in polvere )sale e pepe, alla carne, all’aglio, al cumino, al sale e al pepe.
- impastate e formate dei salsicciotti lunghi circa 6 cm e grossi 1.5 cm
- infarinate le polpettine
- friggete le polpette nel olio o come me nella teglia di Pirex nel forno qià caldo
- in una pentola o nella stessa teglia di Pirex dove avete cotto le polpette versate l’acqua con la passata di pomodoro, salate e pepate e cuocete a fuoco moderato per 20-30 minuti ( o in un tegame sul fornello o nel Pirex al forno come me)

servite con riso bianco o patate (arrosto, fritte o purea )

 nota :
 per chi non ama l'aglio potete usare l'aglio liofilizzato che pestate insieme al cumino o da solo ( si schiaccia facilmente con la parte tonda din un cucchiaio ) o aggiungere uno spicchio d'aglio in camicia nel sugo di pomodoro .


in romana:

Soutzoukakia Σουντζουκάκια sau mai bine zis chiftelute de carne tocata aromatizate cu chimen si coapte in sos de rosii


Ingrediente :
500 gr di carne tocata de vita,
3-4 felii de piine,
5 catei de usturoi striviti,
½ lingurita cu seminte de chimen ( pe care il macinati), sare, piper si faina cita este nevoie
ulei pentru prajit ( daca insa alegeti sa le coaceti in cuptor ca mine nu aveti nevoie de ulei )
2 cani cu apa ,
1 cana cu suc si pulpa de rosii


- inmuiati piinea in apa si o stoarceti bine
- adaugati piinea inmuiata si stoarsa la carne, usturoiul strivit (crema ), chimen, sare si piper
- amestecati bine si formati mici suluri de cca 6 cm lungime si grosime 1.5 cm
- treceti acest tip de chiftelute prin faina
- prajiti carnea in ulei intr-o tigaie sau fara ulei asa cum am facut eu in tava de sticla ( Jena, Pirex) la cuptor, in cuptorul deja cald
- intr-o craticioara puneti chiftelutele prajite cu putin ulei ( altul nu cel in care ati prajit) sau in aceeasi tava in care ati copt chiftelutele daca vreti sa continuati tot la cuptor ca mine varsati peste chiftele apa si sucul de rosii gata amestecate
- lasati sa fiarba 20-30 minute la foc moderat (pe flacara daca ati ales prima varianta in cratita sau la cuptor ca mine in vasul de sticla )

serviti cu orez simplu sau cartofi ( piure, copti la cuptor sau prajiti)
 
In Grecia dal 5-25 maggio con L'Abbecedario culinario europeo
ospiti da


"Iahnie" di fagioli secchi - Iahnie de fasole boabe



ingredienti x2 :

200 gr fagioli secchi
1 cipolla piccola
1 foglia d'alloro
un filo di olio
1 bicchiere passata grossa di pomodoro
prezzemolo, aneto, dragoncello, santoreggia  *
pepe, sale
facoltativo : panna acida



- i fagioli puliti si mettono in ammollo per tutta la notte o quanto basta per il tipo di fagioli che usate voi,  i tempi di ammollo per i fagioli variano secondo il loro tipo e la loro "freschezza", i miei erano i buonissimi fagioli secchi  
- terminato l'ammollo scolate i legumi dall'acqua , sciacquate in acqua corrente fredda e versate in una pentola capiente i fagioli, aggiungete acqua fredda per coprire di 5-6 cm i fagioli e lasciate cuocere
- lessate i fagioli a fuoco basso cambiando o no l'acqua di cottura dopo i primi 30 minuti, io ho preferito cambiare l'acqua quindi dopo 30 minuti ho scolato i fagioli, sciacquati in acqua calda e travasati in una pentola con acqua bollente e lasciarli cuocere fino quando la buccia e la polpa sono morbide, nel mio caso altri 30 minuti
- in una pentolina di bordi non troppo alti o in una padella mettiamo a freddo l’olio e i tocchetti di cipolla
con sale a fuoco bassissimo ("per cuocere la cipolla basterebbe la fiammella di una candela ….. " si dice), lasciate cuocere, mescolando di tanto in tanto, facendo attenzione che nessuno dei tocchetti di cipolla si bruci, aggiungiamo a volte un po' di acqua calda di cottura dei fagioli fino quando la cipolla è completamente appassita
- aggiungiamo la passata di pomodori, i fagioli scolati e le piante aromatiche ( meglio in una garza o come me usando il "filtro infuso " o meglio dire la pallina in inox da tè, cosi le foglie non galleggiano e lasciamo bollire ancora 10 minuti
servite cosi o aggiungente panna acida

e un secondo vegetariano o un contorno per un secondo di carne



in romana:

adaptare dupa reteta din  "Carte de bucate" Silvia Jurcovan ( editia  IV 2003)
modificari : mai putin ulei decit in original;  fara faina in sos

ingrediente x2 :

200 gr fasole boabe
1 ceapa mica
1 foaie di dafin
ulei ( un fir de ulei )
1 pahar suc de rosii cu pulpa
patrunjel, marar, tarhon, cimbru *
piper, sare
optional : smintina



- fasolea curatata se pune la inmuiat de seara in multa apa rece, in cazul meu fasolea trebuia tinuta numai 6 ore la inmuiat
- dupa ce s-a umflat se  limpezeste fasolea in apa rece, se adauga alta apa rece cit sa acopere fasolea cu 5-6 cm si se pune la fiert
- se fierbe acoperit la foc mic pina cind bobul si coaja se inmoaie  eu  am avut o fasole de calitate foarte buna care fierbe numai in 1 ora (scrie pe punga)pe care  am fiert-o 30 minute in prima apa apoi am scurs fasolea, limpezit cu apa calda ( ca sa nu sufere socuri termice) si am varsat din nou fasolea in oala cu apa calda in care a continuat sa fiarba pina cind a fost gata ( in cazul meu alte 30 minute )
- intr-o cratita se pune ceapa taiata marunt, uleiul si sare la foc mic de tot, se lasa sa se inabuse adaugind din cind in cind apa in care a fiert fasolea cit a fost nevoie ca ceapa sa fie moale si buna, transparenta...
- am adaugat sucul de rosii ( cel pe care l-am folosit are si pulpa de rosii )  si fasolea fiarta, o foaie de dafin si cimbru, patrunjel, marar, tarhon * ai am lasat sa fiarba citeva clocote

se poate servi  ca atare  sau adaugind smintina in sos

este un fel doi vegetarian (de post) sau o garnitura la un fel principal de carne

* cimbrul, tarhonul, patrunjelul si mararul pe care l-am folosit eu erau uscate , le-am pus in ustensila de inox cu gaurele in are se pune ceaiul si pe care am scufundat-o in iahnie, am lasat-o acolo ca sa dea aroma mincarii fara insa sa ramina verdeata in sos