Soutzoukakia / Σουντζουκάκια ovverò: polpette di carne macinata aromatizzate al cumino e cotte nel sugo di pomodoro
Ingredienti :
500 g di carne bovina macinata,
3-4 fette di pane raffermo,
5 spicchi d’aglio pestati,
½ cucchiaio di cumino, sale, pepe e farina q. b.
olio per friggere
2 tazze d’acqua,
1 tazza di passata di pomodoro grossa
- bagnate in acqua e poi strizzate il pane raffermo
- aggiungete il pane alla carne, l'aglio pestato, cumino ( in polvere )sale e pepe, alla carne, all’aglio, al cumino, al sale e al pepe.
- impastate e formate dei salsicciotti lunghi circa 6 cm e grossi 1.5 cm
- infarinate le polpettine
- friggete le polpette nel olio o come me nella teglia di Pirex nel forno qià caldo
- in una pentola o nella stessa teglia di Pirex dove avete cotto le polpette versate l’acqua con la passata di pomodoro, salate e pepate e cuocete a fuoco moderato per 20-30 minuti ( o in un tegame sul fornello o nel Pirex al forno come me)
servite con riso bianco o patate (arrosto, fritte o purea )
nota :
per chi non ama l'aglio potete usare l'aglio liofilizzato che pestate insieme al cumino o da solo ( si schiaccia facilmente con la parte tonda din un cucchiaio ) o aggiungere uno spicchio d'aglio in camicia nel sugo di pomodoro .
in romana:
Soutzoukakia Σουντζουκάκια sau mai bine zis chiftelute de carne tocata aromatizate cu chimen si coapte in sos de rosii
Ingrediente :
500 gr di carne tocata de vita,
3-4 felii de piine,
5 catei de usturoi striviti,
½ lingurita cu seminte de chimen ( pe care il macinati), sare, piper si faina cita este nevoie
ulei pentru prajit ( daca insa alegeti sa le coaceti in cuptor ca mine nu aveti nevoie de ulei )
2 cani cu apa ,
1 cana cu suc si pulpa de rosii
- inmuiati piinea in apa si o stoarceti bine
- adaugati piinea inmuiata si stoarsa la carne, usturoiul strivit (crema ), chimen, sare si piper
- amestecati bine si formati mici suluri de cca 6 cm lungime si grosime 1.5 cm
- treceti acest tip de chiftelute prin faina
- prajiti carnea in ulei intr-o tigaie sau fara ulei asa cum am facut eu in tava de sticla ( Jena, Pirex) la cuptor, in cuptorul deja cald
- intr-o craticioara puneti chiftelutele prajite cu putin ulei ( altul nu cel in care ati prajit) sau in aceeasi tava in care ati copt chiftelutele daca vreti sa continuati tot la cuptor ca mine varsati peste chiftele apa si sucul de rosii gata amestecate
- lasati sa fiarba 20-30 minute la foc moderat (pe flacara daca ati ales prima varianta in cratita sau la cuptor ca mine in vasul de sticla )
serviti cu orez simplu sau cartofi ( piure, copti la cuptor sau prajiti)
english
Soutzoukakia, or Σουντζουκάκια, are meatballs seasoned with cumin and cooked in tomato sauce. Soak the stale bread in water and then squeeze it well. Add the bread to the ground meat along with the crushed garlic, cumin powder, salt, and pepper.
Knead the mixture and shape it into small sausage-shaped meatballs about 6 cm long and 1.5 cm thick. Lightly flour the meatballs. Fry them in oil, or bake them in a Pyrex dish in a preheated oven as I do. In a pot or in the same Pyrex dish where you cooked the meatballs, pour the water and the chunky tomato passata, season with salt and pepper, and cook over moderate heat for 20–30 minutes, either on the stovetop or in the oven. Serve with white rice or potatoes (roasted, fried, or mashed).
For those who don’t like garlic, you can use freeze-dried garlic crushed together with the cumin, or add a whole unpeeled garlic clove to the tomato sauce instead.

