febbraio 13, 2010

Ciambella all'arancia - Chec cu portocale - Orange cake



4  arance

250 g farina 00
150 g zucchero
75 g burro
1/2 bustina lievito vanigliato in polvere
3 uova
1-2 cucchiai succo di arancia ( questo è l mio modesto contributo .. mi sembrava un po' troppo sodo l'impasto)


Pelate a vivo le arance e tagliatele a fettine ( 3-4 mm )
Imburrate uno stampo a ciambella (28 cm diametro) e foderatelo con le fettine d'arancia. Mettete in frigorifero.
Sbattetele uova con lo zucchero, aggiungete la farina setacciata con il lievito e il burro sciolto ( raffreddato) e il succo di arancia.
Mescolate per ottenere un composto liscio e ben omogeneo
Versate il composto ben omogeneo nello stampo a ciambella e fatelo cuocere in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti.
Fate la prova stecchino e poi sformate la ciambella su una gratella.
Una volta raffreddata, servitela già tagliata a fette


Volendo si può spolverare la ciambella con zucchero a velo o versare sopra una glassa di zucchero a velo e succo di arancia o anche cioccolato sciolto.

in romana:

4 portocale
250 g faina 
150 g zahar
75 g unt
1/2 plic praf de copt
zahar vanilat ( 1/2 plic)
3 oua
1-2 linguri de suc de portocala daca vi se pare ca aluatul este prea gros


Curatati "a vivo"* portocalele si taiati felii  ( 3-4 mm )
Ungeti cu unt tava cea cu gaura in mijloc si asezati feliile de portocala pe fundul i pe marginile tavii. Puneti tava in frigider sau mai bine in congelator cit timp pregatiti aluatul.
Bateti ouale cu zaharul sizaharul vanilat, adaugati faina cu praful de copt , untul topit si racit si zeama de portocale.
Amestecati pentru a obtine un amestec omogen.
Varsati aluatul in tava rece ( asa cum o scoateti din frigider) si coaceti la 180°C cca 40 minute.
Faceti proba cu scobitoarea
Rasturnati checul pe un gratar si lasati sa se raceasca inainte de a taia felii.


Daca vreti pudrati cu zahar pudra sau turnati o glazura din zahar pudra si suc de portocale deasupra  sau chiar  ciocolata topita ...

*  cum se curata si se taie "a vivo" o portocala vezi video aici

english

Peel the oranges completely and cut them into slices about 3–4 mm thick. 
Butter a 28 cm ring mold and line it with the orange slices, then place it in the refrigerator. 
Beat the eggs with the sugar, then add the flour sifted with the baking powder, the melted (and cooled) butter, and the orange juice. Mix until you obtain a smooth, well-combined batter.
Pour the batter into the prepared ring mold and bake in a preheated oven at 180°C for about 40 minutes. Check with a toothpick, then unmold the cake onto a wire rack. Once cooled, serve already sliced. If you like, you can dust the cake with powdered sugar or pour over a glaze made from powdered sugar and orange juice, or even melted chocolate.