sabato 13 febbraio 2010
Ciambella all'arancia - Chec cu portocale
4 arance
250 g farina 00
150 g zucchero
75 g burro
1/2 bustina lievito vanigliato in polvere
3 uova
1-2 cucchiai succo di arancia ( questo è l mio modesto contributo .. mi sembrava un po' troppo sodo l'impasto)
Pelate a vivo le arance e tagliatele a fettine ( 3-4 mm )
Imburrate uno stampo a ciambella (28 cm diametro) e foderatelo con le fettine d'arancia. Mettete in frigorifero.
Sbattetele uova con lo zucchero, aggiungete la farina setaciata con il lievito e il burro sciolto ( raffredato) e il succo di arancia.
Mescolate per ottenere un composto liscio e ben omogeneo
Versate il composto ben omogeneo nello stampo a ciambella e fatelo cuocere in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti.
Fate la prova stecchino e poi sformate la ciambella su una gratella.
Una volta raffreddata, servitela già tagliata a fette
Volendo si può spolverare la ciambella con zucchero a velo o versare sopra una glassa di zucchero a velo e succo di arancia o anche cioccolato sciolto.
in romana:
4 portocale
250 g faina
150 g zahar
75 g unt
1/2 plic praf de copt
zahar vanilat ( 1/2 plic)
3 oua
1-2 linguri de suc de portocala daca vi se pare ca aluatul este prea gros
Curatati "a vivo"* portocalele si taiati felii ( 3-4 mm )
Ungeti cu unt tava cea cu gaura in mijloc si asezati feliile de portocala pe fundul i pe marginile tavii. Puneti tava in frigider sau mai bine in congelator cit timp pregatiti aluatul.
Bateti ouale cu zaharul sizaharul vanilat, adaugati faina cu praful de copt , untul topit si racit si zeama de portocale.
Amestecati pentru a obtine un amestec omogen.
Varsati aluatul in tava rece ( asa cum o scoateti din frigider) si coaceti la 180°C cca 40 minute.
Faceti proba cu scobitoarea
Rasturnati checul pe un gratar si lasati sa se raceasca inainte de a taia felii.
Daca vreti pudrati cu zahar pudra sau turnati o glazura din zahar pudra si suc de portocale deasupra sau chiar ciocolata topita ...
* cum se curata si se taie "a vivo" o portocala vezi video aici