febbraio 05, 2010

Involtini di bietola e riso - Sarmale din foi de sfecla si orez - Chard rolls filled with rice



6 foglie di bietola ( la parte verde) e 2 coste bianche
6 cucchiai di risò già cotto
1 cucchiaino di cipolla tritata
1/2 carota
1 cucchiaio di prezzemolo tritato
125 gr mozzarella
pane grattugiato ( facoltativo)
1 cucchiaio d'olio
sale
 passata di pomodoro

- Mondate e lavate le foglie e le coste di bietola
- Sbollentate per un paio di minuti le foglie e fatele raffreddare
- Stufate nel olio le coste di bietola tritate con la cipolla e la carota ( mondata, lavata e grattugiata ).
- Amalgamate tutto con il riso già cotto e fate insaporire per qualche minuto
- In una ciotola mettete il riso e le verdure cotte, prezzemolo tritato e la mozzarella e mescolate (se risultasse troppo morbido unite anche il pane grattugiato).
- Salate e riempite ogni foglia verde di bietola sbollentata e raffreddata con il ripieno.
- Chiudete come ogni involtino e adagiate in una pirofila con la chiusura verso la teglia o fermate con uno stecchino.
- Infornate per 20 minuti a 180°C in salsa di pomodoro

Servite come contorno per un piatto di carne o come piatto principale

in romana:

6 frunze de sfecla* ( partea verde ) si 2 tulpini albe
6 linguri de orez deja fiert
1 lingurita de ceapa tocata marunt
1/2 morcov
1 lingura de patrunjel verde tocat
125 gr mozzarella
pesmet( facultativ)
1 lingura de ulei
sare
suc de rosii

- Curatati si spalati frunzele de sfecla
- Opariti frunzele (partea verde si apoi le lasati sa se raceasca intinse pe un servet de bucatarie din bumbac sau in)
- Inabusiti in ulei tulpinile de sfecla taiate marunt cu ceapa si morcovul ( curatat, spalat si ras pe razatoarea mica )
- Amestecati totul cu orezul deja fiert si lasati 1 minut sau cteva secunde pe foc ca orezul sa prinda gust.
- Intr-un castron puneti orezul cu zarzavatul, patrunjelul verde tocat si mozzarella taiata cubulete mici si amestecati ( daca rezulta prea lichid adaugati si pesmet care o sa absoarba lichidul)
- Sarati si umpleti fiecare frunza de sfecla oparita si deja racita cu acesta umplutura
- Infasurati ca pe sarmale si asezati fiecare sarma intr-o tava, daca nu stiti sa infasurati sarmale atunci faceti cite un rulou pe care il prindeti cu o scobitoare.
- Coaceti 10 minute la 180°C in sos de rosii

english

Clean and wash the chard leaves and stalks. 
Blanch the leaves for a couple of minutes and let them cool. Sauté the chopped chard stalks with the onion and the carrot (cleaned, washed, and grated) in the oil. 
Mix everything with the cooked rice and let it cook for a few minutes to absorb the flavors. Place the rice and cooked vegetables in a bowl, add the chopped parsley and the mozzarella, and mix; if the mixture is too soft, add some breadcrumbs. Add salt and fill each blanched and cooled chard leaf with the filling. Close them like regular rolls and place them in a baking dish with the seam side down or secure with a toothpick. Bake for 20 minutes at 180°C in tomato sauce. Serve as a side dish to a meat course or as a main dish.