mercoledì 27 gennaio 2021

Friggiteli ripieni di tonno

 


Ingredienti 

tonno al naturale ( scolato)
olive
alici sott'olio
pangrattato 
prezzemolo tritato
sale, pepe
parmigiano  

Mescolate  tutto e riempite i friggiteli che sono stati lavati, incisi in lunghezza e tolti i semi.

Infornate a 180°C 20-25 minuti 


romana

ingrediente :

ardei friggiteli ( sunt foarte subtiri, se prajesc )
ton la conserva scurs de  lichid 
masline fara samburi si tocate cu cutitul
1 file de ansoa 
pesmet
patrunjel verde tocat 
sare, piper si parmezan ras

Tonul il maruntiti cu furculita impreuna cu fileul de ansoa, adaugati maslinele, patrunjelul, sarea, piperul, parmezan ras si pesmetul si amestecati . Daca umplutura e prea uscata adaugati putin ulei. 
Umpleti ardeii friggitelli care au fost spalati si crestati in lungime , scoase semintele. 
Ii puneti pe o tava unsa cu ulei si ii coaceti la 180°C 20-25 min

mercoledì 20 gennaio 2021

Torta di zucca con farina integrale - Placinta cu dovleac cu faina neagra




ingredienti 

impasto:

500 gr farina  integrale ( di colore scuro, è prodotta dalla macinazione di tutto il chicco, compresa la parte esterna, la crusca)
200 gr strutto 
3 cucchiai panna acida ( o yogurt)
un paio di cucchiai di acqua fredda ( questa farina chiede ha bisogno di più liquido )
1 uovo
1/2 bustina lievito per dolci ( 8 gr)

 ripieno : una zucca butternut, burro, zucchero, vaniglia ( facoltativo gherigli di noci e uvetta )

Impastato e lasciato a riposare al freddo mentre prepariamo il ripieno.

Una zucca butternut, sbucciata e grattugiata, rosolata in una padella con zucchero, vaniglia,  scorza grattugiata di un arancia e burro quanto basta. 

Dividere l'impasto in 2, stendete le sfoglie, mettete la prima nella teglia, sopra il ripieno e coprire con l'altra sfoglia, punzecchiare con la forchetta e infornate a 180° C quanto serve.
Spolverate zucchero a velo.



romana

aluat

500 gr faina  neagra ( din Romania)
200 gr untura 
3 linguri smantana ( sau iaurt)
cateva linguri cu apa rece, cat cere aluatul si daca le cere, se pun la sfarsit cand il framantati
1 ou
1/2 plic praf de copt( 8 gr)

umplutura :
dovleac butternut
unt, zahar, zahar vanilat, coaja rasa de portocala ( optional nuci, stafide pe care eu nu le-am pus in placinta aceasta dar de obicei le pun)

zahar pudra 

Aluatul framantat, lasat sa se odihneasca la rece cat timp pregatim umplutura, 

Un dovleac butternut, curatat de coaja si ras, calit cu unt, zahar, zahar vanilat, coaja rasa de portocala  pana cand devine moale cremos. 

Impartim aluatul in 2 parti, intindem foi, le umplem la mijloc cu dovleacul copt. Foaia de deasupra o intepam cu furculita. Coacem pana e auriu, cat e nevoie la 180°C 
Presarati zahar pudra.

mercoledì 6 gennaio 2021

Coscia di tacchino ripiena di frutta ( mele, agrumi ) e puré di patate all'arancia - Pulpa de curcan umpluta cu fructe ( mere, citrice) si piure de cartofi cu zeama de portocale


Sovra coscia di tacchino
1 mela senza torsolo e tagliata a cubetti con la buccia
1 arancia ( con buccia edibile)  intera ( con la buccia ) tagliata a cubetti 
1 mandarino  o clementina  con buccia edibile) con la buccia,  a fette spese

burro
sale grosso di Cervia 
buccia grattugiata di arancia 
rosmarino


Pulite bene la pelle del tacchino passarle rapidamente sopra la fiamma per eliminare ogni piuma o peluria, massaggiate la pelle con una crema preparata con farina / o farina di polenta mescolata con succo di limone e sale e lavate per bene. Per farcirle dovete togliere l'osso quindi  inserite un coltello affilato lungo l'osso  e staccate la carne dal osso, rovesciate la polpa e sfilate l'osso.  

Riempite la coscia con i cubetti di frutta, legate con spago da cucina. 

Mescolate il burro morbido con del sale, buccia di arancia e rosmarino tritato e ungete sotto e sopra la pelle del tacchino. 

Mettete la coscia ripiena in un sacchetto da cottura, lo adagiate in una teglia da forno  e cuocete secondo le istruzioni del sacchetto, al massimo 180°C . In cottura il sacchetto si gonfia. Dopo 25-30 minuti  aprite il sacchetto, tagliate con una forbice facendo molta attenzione perché il vapore dentro il sacchetto è bollente  e continuate a cuocere fino quando è pronto. 



contorno Pure di patate all'arancia :

patate
succo di arancia 
olio o burro 
sale, pepe

Bollite le patate sbucciate in acqua, scolate e schiacciate. Mescolate con burro, sale, pepe e  succo di arancia fatto cuocere separatamente fino quando scad si restringe di un  1/3 o 1/2. 


romana


Friptura de curcan 

ingrediente:

o pulpa superioara de curcan
1 mar
1portocala
1 clementina sau mandarina 

eu am folosit fructele cu coaja pentru ca aveau coaja comestibila, nu erau stropite sau lustruite cu vreo ceara, sunt fructe care se vand special pentru a folosi coaja in anumite retete. Altfel e indicat sa curatati de coaja si sa folositi doar fellile taiate cuburi sau felii.  

un amestec din:
unt
sare grunjoasa ( sarea de Cervia este sare marina mai dulceaga )
coaja rasa de portocala 
rozmarin frunzele tocate marunt de tot 

Se curata bine pielea de pe pulpa de curcan, se trece rapid peste flacara ca sa eliminam orice urma de fulg, puf apoi il frecam ori cu malai ori cu un amestec din faina, zeama de lamaiie si sare , il clatim si il uscam cu un servet de hartie. 
Cu un cutit ascutit introdus in lungime pe linga os rotim in jurul lui  ca sa curatam /dezlipim carnea, apoi rasucim pulpa de curcan / efectiv o intoarcem pe dos si osul il putem scoate cu usurinta. Pulpa dezosata nu va fi franjurata, crapata, va arata aproape ca un saculet. 

Frecam pielea si pe sub pielea curcanului cu amestecul de unt aromatizat, sa ramana uns binisor cu unt, si umplem cu fructe, legam cu sfoara de copt si punem pulpa intr-o punga magica ( aceea pentru copt ) daca nu avem punga punem curcanul in tava si o acoperim cu aluminiu . 
Coacem la 180°C , dupa nu mai putin de 25-30 minute taiem punga cu mare atentie pentru ca aburii din ea sunt opariti, sau daca am copt fara punga  descoperim friptura si mai coacem pana camd se rumeneste si e gata. 
Puteti folosi un termometru sonda special pentru carnuri care ca va spune exact cand e gata carnea in interior.


garnitura Piure de cartofi cu aroma de portocale

cartofi
zeama de porticale
unt sau ulei
sare, piper 

se curata si se fierb cartofii, se scurg si se strivesc bine de tot, ii amestecam cu unt sau ulei, sare, piper si cu zeama de portocala pe care am fiert-o separat pana cand a scazut cam o treime sau jumatate din volumul ei.