Canederli ( knoedel) allo speck


ingredienti :
200 gr pane raffermo
3/4 bicchiere di latte
100 gr speck
1 uovo
parmiggiano grattuggiato/ grana o formaggio trentino
1 cucchiaio di farina
brodo

Mettiamo il pane in ammolo con il latte freddo per 2 ore. Aggiungiamo lo speck, l'uovo sbattuto, il formaggio grattuggiato piu' la farina . Facciamo delle palline di 8-10 cm diametro ( le mie sono solo 4-5 cm ) . Mettere i canederli nell'acqua bollente salata e farli cuocere a fuoco moderato per circa 10 minuti. Quando i canederli sono pronti, toglierli dall'acqua di cottura e servirli nel brodo di carne con formaggio grattuggiato . Sono buoni anche al burro e salvia .


in romana :


ingrediente ( 2 portii ):
200 gr piine veche rupta bucati
3/4 pahar de lapte
100 gr speck ( eu insa am pus : niste resturi de speck ,1 cremvurst taiat bucatele si 100 gr carne de vita fiarta si taiata bucatele )
1 ou parmezan/ grana sau alta brinza rasa
1 lingura de faina
supa
Se pune piinea la inmuiat cu laptele rece, si se lasa daca e piinea veche circa 2 ore la rece sa se inmoaie incet-incet ... Piinea mea era proaspata si deci am lasat putin la inmuiat cu laptele ... Am adaugat speck-ul,carnea si bucatile de cremvurst . ol batut, brinza rasa si faina . Am facut bile de circa 4-5 cm diametru ( dar reteta traditionala spune 8-10 cm diametru) . Separat am pus apa la fiert, cind a inceput sa clocoteasca am micsorat focul (la minim) si am adaugat canederli la fiert. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata se fierb 10-15 minute in functie de diametru ( eu numai 10 ca erau micute )... Se scot din apa cu paleta pt spuma ( cea cu gaurele ) ... Eu le-am servit cu brodo ( supa limpede poate fii vegetala sau de carne ... ) de vita ... si cu brinza ( grana ) rasa deasupra. Se mai pot servi cu un sos de unt topit aromat cu o frunza de salvie

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