ingredienti :
200 gr pane raffermo
3/4 bicchiere di latte
100 gr speck
1 uovo
parmigiano grattugiato/ grana o formaggio trentino
1 cucchiaio di farina
brodo
Mettiamo il pane in ammollo con il latte freddo per 2 ore e poi lo strizziamo. Aggiungiamo lo speck, l'uovo sbattuto, il formaggio grattugiato più la farina. Facciamo delle palline di 8-10 cm diametro ( le mie sono solo 4-5 cm ) . Mettere i canederli nell'acqua bollente salata e farli cuocere a fuoco moderato per circa 10 minuti. Quando i canederli sono pronti, toglierli dall'acqua di cottura e servirli nel brodo di carne con formaggio grattugiato . Sono buoni anche al burro e salvia .
in romana :
ingrediente ( 2 portii ):
200 gr piine veche rupta bucati
3/4 pahar de lapte
100 gr speck
1 ou parmezan/ grana
1 lingura de faina
supa
Se pune piinea la inmuiat cu laptele rece, si se lasa daca e piinea veche circa 2 ore la rece sa se inmoaie incet-incet , se stoarce si se adauga speck-ul, oul batut, brinza rasa si faina. Am facut bile de circa 4-5 cm diametru ( dar reteta traditionala spune 8-10 cm diametru) . Separat am pus apa la fiert, cind a inceput sa clocoteasca am micsorat focul (la minim) si am adaugat canederli la fiert. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata se fierb 10-15 minute in functie de diametru ( eu numai 10 ca erau micute ). Se scot din apa cu paleta pt spuma ( cea cu gaurele ) . se servesc cu supa vegetala sau de carne de vita si cu brinza ( grana ) rasa deasupra.
200 gr pane raffermo
3/4 bicchiere di latte
100 gr speck
1 uovo
parmigiano grattugiato/ grana o formaggio trentino
1 cucchiaio di farina
brodo
Mettiamo il pane in ammollo con il latte freddo per 2 ore e poi lo strizziamo. Aggiungiamo lo speck, l'uovo sbattuto, il formaggio grattugiato più la farina. Facciamo delle palline di 8-10 cm diametro ( le mie sono solo 4-5 cm ) . Mettere i canederli nell'acqua bollente salata e farli cuocere a fuoco moderato per circa 10 minuti. Quando i canederli sono pronti, toglierli dall'acqua di cottura e servirli nel brodo di carne con formaggio grattugiato . Sono buoni anche al burro e salvia .
in romana :
ingrediente ( 2 portii ):
200 gr piine veche rupta bucati
3/4 pahar de lapte
100 gr speck
1 ou parmezan/ grana
1 lingura de faina
supa
Se pune piinea la inmuiat cu laptele rece, si se lasa daca e piinea veche circa 2 ore la rece sa se inmoaie incet-incet , se stoarce si se adauga speck-ul, oul batut, brinza rasa si faina. Am facut bile de circa 4-5 cm diametru ( dar reteta traditionala spune 8-10 cm diametru) . Separat am pus apa la fiert, cind a inceput sa clocoteasca am micsorat focul (la minim) si am adaugat canederli la fiert. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata se fierb 10-15 minute in functie de diametru ( eu numai 10 ca erau micute ). Se scot din apa cu paleta pt spuma ( cea cu gaurele ) . se servesc cu supa vegetala sau de carne de vita si cu brinza ( grana ) rasa deasupra.
sau se mai pot servi cu un sos de unt topit aromat cu o frunza de salvie