dicembre 26, 2006

Panone - Christmas 2006



Ingredienti

  • 500 g farina

  • 1 bustina di lievito per dolci (16 g)

  • 200 g zucchero

  • 100 g burro

  • 2 uova

  • Buccia grattugiata di limone

  • 30 g zucchero vanigliato

  • 300 g cacao

  • 50 g cioccolato fondente

  • 50 g mostarda bolognese

  • 1/2 fialetta estratto di liquore (mandorla amara)

  • 300 g frutta candita mista

  • 300 g frutta secca (noci, arachidi, mandorle)

  • 100 g uvetta sultanina

  • 100 g fichi secchi

  • 200 ml latte

  • 150 ml vino bianco

  • 1 cucchiaio miele

  • Liquore di mandorla amara

Per la glassa:

  • 200 g cioccolato fondente + 1 cucchiaio di olio

  • Frutta candita per decorare

Preparazione

  1. In una grande ciotola mettere in ammollo per tutta la notte nel vino bianco:

    • tutta la frutta candita

    • tutta la frutta secca tritata grossolanamente

    • uvetta e fichi secchi
      Coprire e lasciare al fresco.

  2. Il mattino dopo sciogliere il burro a fuoco dolce e farlo raffreddare. Grattugiare la buccia del limone.

  3. In una ciotola grande mescolare:

    • farina

    • zucchero

    • zucchero vanigliato

    • lievito

    • cacao

    • il cioccolato fondente sciolto

    • mostarda bolognese

    • miele

    • estratto di mandorla

    • latte

    • burro fuso

    • uova

    • e tutta la frutta ammollata nel vino

  4. Amalgamare bene l’impasto.

  5. Versare nella teglia imburrata e infarinata e cuocere per 45 minuti a 180°C.

  6. Appena sfornato, spennellare il panone caldo con liquore di mandorla amara.

  7. Coprire con il cioccolato fondente fuso e decorare con la frutta candita.


in romana:


Certosino care mie imi place mult si se aseamana cu Panonele este tipic orasenilor ( celor care locuiau in Bologna ) cei dinafara orasului considera tipic de Craciun panonele... 

Ingrediente

  • 500 g făină

  • 1 plic praf de copt (16 g)

  • 200 g zahăr

  • 100 g unt

  • 2 ouă

  • Coaja rasă de lămâie

  • 30 g zahăr vanilat

  • 300 g cacao

  • 50 g ciocolată neagră

  • 50 g muștar bolognez (mostarda bolognese – dulceață aromată)

  • 1/2 fiolă esență de migdală amară

  • 300 g fructe confiate

  • 300 g fructe uscate (nuci, arahide, migdale)

  • 100 g stafide

  • 100 g smochine uscate

  • 200 ml lapte

  • 150 ml vin alb

  • 1 lingură miere

  • Lichior de migdală amară

Pentru glazură:

  • 200 g ciocolată neagră + 1 lingură ulei

  • Fructe confiate pentru decor

Preparare

  1. Pune într-un bol mare, la înmuiat peste noapte, în vin alb:

    • toate fructele confiate

    • toate fructele uscate

    • stafidele și smochinele
      Acoperă și lasă la rece.

  2. Dimineața, topește untul la foc mic și lasă-l să se răcească. Rade coaja de lămâie.

  3. Amestecă într-un bol mare:

    • făina

    • zahărul

    • zahărul vanilat

    • praful de copt

    • cacaoa

    • ciocolata topită

    • mostarda bolognese

    • mierea

    • esența de migdală

    • laptele

    • untul topit

    • ouăle

    • fructele înmuiate cu tot cu vin

  4. Omogenizează bine.

  5. Toarnă compoziția în tava unsă și tapetată și coace 45 de minute la 180°C.

  6. După ce îl scoți din cuptor, unge panonele cald cu lichior de migdală amară.

  7. Acoperă cu ciocolata topită și decorează cu fructele confiate.

english

Ingredients

  • 500 g flour

  • 1 packet baking powder (16 g)

  • 200 g sugar

  • 100 g butter

  • 2 eggs

  • Grated lemon zest

  • 30 g vanilla sugar

  • 300 g cocoa

  • 50 g dark chocolate

  • 50 g mostarda bolognese (sweet mustard jam)

  • 1/2 vial almond liquor extract (bitter almond)

  • 300 g mixed candied fruit

  • 300 g mixed nuts (walnuts, peanuts, almonds)

  • 100 g sultanas

  • 100 g dried figs

  • 200 ml milk

  • 150 ml white wine

  • 1 tablespoon honey

  • Bitter almond liqueur

For the glaze:

  • 200 g dark chocolate + 1 tablespoon oil

  • Candied fruit for decoration

Preparation

  1. In a large bowl soak overnight in white wine:

    • all candied fruit

    • all chopped nuts

    • raisins and dried figs
      Cover and keep in a cool place.

  2. Next morning melt the butter over low heat and let it cool. Grate the lemon peel.

  3. In a large bowl combine:

    • flour

    • sugar

    • vanilla sugar

    • baking powder

    • cocoa

    • melted chocolate

    • mostarda bolognese

    • honey

    • almond extract

    • milk

    • melted butter

    • eggs

    • the fruit soaked in wine

  4. Mix everything until smooth.

  5. Pour into a buttered and floured baking pan and bake for 45 minutes at 180°C.

  6. While still warm, brush the panone with bitter almond liqueur.

  7. Spread the melted chocolate glaze on top and decorate with candied fruit.