impasto:
300 g farina 00
10 g lievito di birra fresco + 1 cucchiaino miele o zucchero per sciogliere il lievito
100 g burro sciolto e raffreddato o strutto
1 uovo
100 ml latte tiepido
sale
1 tuorlo per spennellare
ripieno:
1 verza
olio, sale, pepe
aneto (facoltativo)
- amalgamare tutto per bene
- lasciare a lievitare
- salare l verza tritata e lasciarla per una decina di minuti, schiacciare la verza nelle mani per togliere l'acqua e rosolare la verza con olio, alla fine aggiungete il pepe macinato fresco e se volete anche del aneto tritato
- una volta l'impasto lievitato dividetelo in due
- stendete una sfoglia e adagiatela nella teglia con la carta da forno, versate la verza e copritela con la seconda sfoglia
- spennellate con il tuorlo e infornate a 180-200 °C
in romana :
aluatul din reteta lui Radu Anton Roman insa cu mult mai putina drojdie decit in original ( pt ca era extrem de multa pentru gusturile mele )
aluatul :
300 g faina
10 gr drojdie
1 lingurita de miere
sare
100 gr unt topit si racit ( sau untura)
100 ml lapte
1 ou
1 galbenus ca sa ungem placinta
umplutura:
varza tocata
sare, ulei, piper
marar ( numai dc va place)
- facem un aluat pe care il lasam sa creasca
- tocam varza si o frecam cu sare, lasam 10 minute apoi o stoarcem in pumni si o calim in ulie, la sfirsit macinam piper si adaugam dc vrem marar
- aluatul dospit il impartim in doua
- intindem o foaie de aluat de dimensiunile tavii si o asezam in tava cu hirtie de copt, varsam umplutura de varza si acoperim cu cealalta foaie pe care o ungem cu galbenus
- coacem la 180-200 °C pina cind e rumenita frumos