lunedì 23 febbraio 2009

A culinary tour around the world: Ethiopia


This is my entry for Joan's Culinary Tour Around World: Ethiopia


Ethiopian honey bread

5 g fresh yeast
1 egg
550 g all-purpose flour
300 ml lukewarm milk
6 tablespoons honey
6 tablespoons melted unsalted butter
salt
1/2 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon ground cinnamon
2 ground cloves

- mix fresh yeast with 1 tablespoon honey, add the egg, milk, salt, cinnamon, coriander,cloves and the rest of honey
- add flour and half of melted butter and knead
- rub your hands with a little melted butter and continue kneading until the dough is smooth and elastic
- shape the dough like a ball and place it in a buttered bowl
- let the dough draped with a kitchen towel until the dough rises and doubles in bulk
- pre-heat the oven at 220 °C and bake the bread in the middle of the oven for 10 minute and at 170 °C for another 40-50 minutes, until the top is crusty and light golden brown

"Traditionally eaten spread with butter and honey. "



italiano :


Pane etiope al miele

ingredienti

5 g lievito di birra fresco
1 uovo
550 g farina 00
300 ml latte tiepido
6 cucchiai miele
sale
1/2 cucchiaino coriandolo macinato ( semi)
1/2 cucchiaino cannella macinata
2 chiodi di garofano macinati


- sciogliere il lievito con 1 cucchiaio di miele, aggiungiamo l'uovo sbattuto con il latte, sale, cannella e chiodi di garofano e il resto di miele
- aggiungiamo la farina e metà burro
- spalmiamo sulle mani il resto di burro e impastiamo fino quando diventa elastico
- lasciamo l'impasto in una ciotola imburrata , coperto con un canovaccio fino quando raddoppia
- mettiamo l'impasto sulla teglia ( coperta da carta da forno) e inforniamo a 220 °C per 10 minuti e a 170°C per altri 40-50 minuti o fino quando diventa dorato.

Viene servita con burro e miele.


in romana :

Paine etiopiana cu miere

5 g drojdie proaspata
1 ou
550 faina 
300 ml lapte caldut
6 linguri miere
6 linguri unt moale
sale
1/2 lingurita seminte de coriandru macinat
1/2 lingurita scortisoara macinata
2 cuisoare macinate


- topim drojdia cu 1 lingura de miere, amestecam oul cu laptele, restul de miere, sarea , condimentele si adaugam in drojdie
- adaugam faina si jumatate din unt si framintam bine
- ne ungem miinile cu restul de unt si framintam pina cind aluatul devine elastic
- lasam sa dospeasca acoperit cu un servet de pinza pina isi dubleaza volumul
- coacem la 220 ° C pt cca 10 minute si la 170°C pt alte 40-50 minute sau pina cind devine aurie

se serveste unsa cu unt si miere la micul dejun