Passata di mirabelle per le minestre,salse - Pasta de corcoduse pentru ciorba sau sosuri



mirabelle gialle non ancora troppo mature perche non deve risultare troppo dolce

Le mirabelle (rusticane) lavate bene e sbolentate in acqua per alcuni minuti ( piu' sono mature meno tempo devone essere sbolentate) fino quando la buccia si crepa.
Le togliamo con la paleta forata dall'acqua e le lasciamo sgocciolare in una collapasta dai fori larghi. Mescoliamo e schiacciamo le mirabelle nella scolapasta prima con la paleta forata e poi con un cucchiaio (meglio di legno) fino quando tutta la polpa passa e nella scolapasta rimangono le bucce e i noccioli.

La passata ottenuta si raffredda e poi la versiamo nei sacchetti per il freezer o nelle di plsatica con coperchio per il freezer dove si congela.

Questa passata si aggiunge nelle minestre (di carne, di fagioli secchi ) o si puo' preparare una salsa per accompaniare l'arrosto al forno (anatra, pollo)

in romana:

Corcoduse galbene nu foarte coapte( cele foosite de mine erau jumatate mai coapte si jumatate mai verzi )

Oparim corcodusele spalate si curatate de codite in apa pina cind se crapa pielea. Daca sunt mai coapte se vor opari in scurt timp.
Le scoatem cu paleta gurita si le punem intr-o strecuratoare cu gauri mai mari ( cea in care scurgeti de obicei pastele fainoase).
Lasam sa se racoreasca putin si apoi le amestecam apasind mai intii cu paleta gaurita si apoi cu o lingura de lemn (de preferat) pina cind in strecuratoare vor ramine numai simburii si cojile de la corcoduse.
Lasam sa se raceasca pasta obtinuta si apoi o varsam in pungi speciale pentru congelator sau in cutii de palstic care se inchid cu capac etans speciale pentru congelator. Apoi o congelam.
Pasta se poate folosi ca sa acrim ciorbele ( de carne, de fasole boabe) sau ca sa pregatim sosuri pentru fripturile la cuptor ( de rata, de pui ).

Vezi si reteta Laurei in care se folosesc corcoduse rosii de la care m-am ispirat si eu.

2 commenti:

Jacktels Kochbuch ha detto...

Hallo Cristina,

iaräsi ceva foart fein.
Päcat cä eu aicia nu gäsesc asa ceva.
Aicia nu cunoaste nimeni Corcoduse.

Salutäri Jacob

Cristina ha detto...

Jacob nici in Italia nu se gasesc la piata sau la magazin insa exista pomi fara stapin pe unde poate au existat curti sau gradini. Eu am gasit citiva pomi pe drumul spre riu asa ca la intoarcere in rucsac am pus corcoduse si rucola culeasa de pe linga riu.

Ultimi commenti