Mondate e lavate la cicoria e lessatela cicoria in acqua salata.
In una padella aggiungete un filo di olio e un spicchi d'aglio in camicia, una volta scaldato l'olio aggiungete la cicoria lessata e scollata e lasciate insaporire.
Servite le fave con la cicoria e un filo di olio.
in romana:
Lasati la inmuiat bobul cca 1 ora. Coaceti apoi boabele in multa apa ( face spuma si da pe afara din oala). Fierbeti bobul amestecind ( mai mult spre final cind se inmoaie si apa scade ) cu o lingura de lemn in aa fel incit sa il striviti si sa obtineti un piure sau la final cind este fiert bine de tot mixati cu mixerul vertical. Daca este prea lichida crema obtinuta o puteti ingrosa lasind citeva minute in plus pe foc si amestecind mereu sau dc este prea groasa o mai diluati cu 1 lingura de apa calda mestecind pe foc. Sarati dupa gustul vostru.
Curatati frunzele de cicoare si le fierbeti in multa apa sarata.
Intr-o tigaie puneti putin ulei si un catel de usturoi si incalziti, apoi adaugati cicoarea fiarta si scursa si lasati sa prinda gust de la uleiul aromat cu usturoi ( aruncati usturoiul la sfirsit).
Serviti bobul cu cicoarea si un fir de ulei. Se maninca luind cu furculita cicoarea ca si niste spaghetti, o treceti prin piureul de bob ca sa se amestece gustul usr amarui al ei cu cel dulceag al bobului.
Se serveste ca si felul intii si este o reteta tipica din Puglia pe care am pregatit-o azi asa cum mi-a fost dictata la telefon de catre prietena mea Celestina.