castagne secche
carota
sedano ( rapa )
cipolla ( o porro)
funghi
sale, olio
vino per sfumare
passata di pomodoro
alloro, rosmarino, timo, maggiorana o santoreggia, chiodi di garofano in polvere
- mettere a bagno le castagne secche per una notte, scolarle ed eliminare le eventuali pellicine,
- mondare i porri e tagliarli a rondelle ( o tritare finemente 1 cipolla sbucciata),
- mondare le carote e tagliarle a cubetti,
- mondare il sedano (rapa) e tagliarlo a dadini,
- cuocere le castagne in acqua non salata con una foglia d’alloro per circa 50-60 minuti (o quanto basta per una cottura al dente),
- scolare e rosolare le castagne in una padella con olio di oliva per 2 minuti insieme ai funghi puliti e lasciati interi
- Rosolare la cipolla o porro, le carote e il sedano (rapa) in olio nella pentola
- solo quando tutto è morbido aggiungete le castagne rosolate e i funghi e sfumate con il vino rosso,
- versate la passata di pomodoro, un paio di foglie d’alloro, rosmarino in polvere,sale, un pizzico chiodi di garofano in polvere, timo e santoreggia e lasciate cuocere ancora per circa 15 minuti.
da servire con la polenta o come me con purea di patate
in romana :
ingrediente :
castane uscate
morcov
telina (tulpini sau radacina)
ceapa (sau praz)
ciuperci
sare, ulei
vin rosu doar cit e nevoie ca sa stropim
pulpa de rosii
dafin, rozmarino, timo, maghiran sau cimbru, praf de cuisoare
- puneti la inmuiat castanele pentru o noapte, le scurgeti de apa si eliminati eventualele cojite/ pielite care se gasesc in castane ( e vad cu ochiul liber caci au culoarea coajei de castane,
- curatati prazul si il taiati felii ( sau tocati marunt o ceapa ),
- curatati morcovul si il taiati cuburi,
- curatati telina si il taiati cubulete,
- fierbeti castanele in apa fara sare cu o foaie de dafin cca 50-60 minute sau cite e nevoie in functie de castanele voastre ca sa le obtineti al dente,
- scurgeti si caliti castanele intr-o tigaie cu putin ulei ( cca 2 minute) impreuna cu ciupercile curatate si pe care le lasati intregi (arata mai frumos),
- caliti ceapa sau prazul, morcovul si telina in ulei intr-o oala mai mare in care pregatiti ragu'-ul.
- adaugati castanele ( cind legumele s-au inmuiat ) stropiti cu putin vin,
- varsati rosii, citeva foi de dafin, sare, rozmarin macinat, un praf de cuisoare, timo sau cimbru si lasati sa fiarba alte 15 minute
serviti cu mamaliga sau ca mine cu piure de cartofi