ingredienti x 2 :
1 finocchio
100 gr fave spezzetate secche
sale, semi di finocchio, pepe e peperoncino
- lavare e mettere a bollire le fave in acqua ( l'acqua deve coprire molto di piu' le fave, 4-5 cm in altezza)
- quando l'acqua bolle abassiamo la fiamma e lasciamo sobollire fino quando le feve sono morbide, e si rompono /schiacciano quando mescoliamo con un cucchiaio in legno
- aggiungiamo sale e il finocchio lavato, mondato e afettato sottile (tenedo da parte mezzo cucchiaio di finocchio affettato), il peperoncino e acqua quanto serve per ottenere una zuppa piu' o meno brodosa secondo il nostro piacere
- lasciamo cuocere 30 minuti
- aggiungere il pepe e servire con polenta grigliata o con riso, pasta o altri cereali* e con il resto de finocchio affettato
* per riso, pasta o cereali ( a scelta) le facciamo cuocere in un altra pentola e aggiungere alla fine o regoliamo il tempo della cottura aggiungendo l'ingrediente scelto prima di finire la nostra zuppa secondo il suo tempo di cottura
nota : servite con o senza un filo di olio, la ricetta originale era una fat free quindi l'olio manca
in romana:
ingrediente x 2 :
1 fenicul
100 gr bob*
sare, seminte de fenicul, piper si ardei iute
* bobul folosit de mine era uscat, rupt in bucati maricele si curatat de pielita, infunctie de cel pe care il folositi voi el trebuie sau nu : lasat la inmuiat peste noapte,curatat sau nu de pielita care il inconjoara, fiert ca si fasolea in mai multe ape si timp indelungat sau dc il cumparati gata fiert atunci e mult mai usor si il puneti evident dupa ce l-ati spalat in cantitatea de apa necesara si deci sarati peste explicatiile privind fierberea lui. Incercati sa striviti macar o parte din el, a sa obtineti o supa usor cremoasa asa cum se obtine daca ati folosi acelasi tip de bob ca mine
- fierbeti bobul ( daca este la fel ca cel folsoit de mine, curatat de coaja, uscat si usor rupt) in apa care sa il depaseasca cu 4-5 cm in inaltime, cind apa clocoteste micsoram flacara si lasaa sa fiarba incet, fara sa clocoteasca pina cind bobul rezulta moale iar dcind amestecam cu lingura de lemn il putem strivi
- adaugam sare, fenicul spalat, curatat de partea superioara dar si de partea tare ( cotorul) de la baza si il taiem subtire ( pastram 1/2 lingura de fenicul taiat subtire separat), adaugam ardeiul iute si apa atit cit este nevoie in functie de cum dorim sa obtinem supa mai groasa sau mai lichida
- lasam sa fiarba 30 minute
- adaugam piperul macinat si serbim cu mamaliga prajita pe gratar, cu paste, cu orez sau cu cereale ** si adaugam restul de fenicul tocat marunt
** pentru orez, paste sau cereale ( la alegere una dintre ele )ori le fierbem separat intr-o alta opala si le adaugam la sfirsit ori reglam timpul de coacere in functie de timpul necesar lor si le adaugam ( una dintre ele la alegere nu toate gramada ) inainte de a termina de fiert supa ( de ex. cu 5-10 minute inainte depinde de tipul de paste si de ce scrie pe pachetul lor, 1-3 minute dc sunt taitei facuti in casa, 15-17 minute pentru orez in functie de tipul de orez folosit la fel si pentru cereale: orz, griu, etc ... care e ideal sa il adaugam gata fiert separat sau sa il punemla fiert impreuna cu bobul de la inceput )
nota : serviti cu un fir de ulei crud direct in farfurie, reteta originala este una fara grasimi deci uleiul lipseste
original english recipe here