martedì 18 agosto 2009

Lonza di maiale alle mele ( nella pentola a presione) - Cotlet de porc cu mere (in oala sub presiune)



ingredienti:

350 g lonza di maiale
6 mele
1/4 cipolla
olio, sale
rosmarino, salvia
100 ml acqua

burro, fecola

- rossolare la lonza con poco olio nella pentola a pressione insieme con la cipolla
- aggiungiamo l'acqua, le mele dopo averle sbucciate e tolto il torsolo, il rosmarino, la salvia ( o soltanto una delle due), sale
- chiudiamo il coperchio della pentola e lasciamo cuocere per 20-25 minuti
- una volta raffreddata la pentola e aperto il coperchio mettiamo in un piatto da portata la lonza alcune mele rimaste intere
- il resto delle mele le frulliamo insieme al resto di cottura (dopo aver tolto i rametti di rosmarino e le foglie di salvia), le versiamo in una padella dove abbiamo sciolto un cucchiaino di burro, aggiungiamo 1 cucchiaino di fecola e lasciamo cuocere un paio di minuti per ottenere una salsa


in romana:


ingrediente :

350 g muschi de porc
6 mere
1/4 ceapa
ulei, sare
rozmarin, salvie
100 ml apa

unt, amidon (sau faina)

- prajim in putin ulei carnea direct in oala minune fara capac, impreuna cu ceapa ( bucata intreaga )
- adaugam apa, rozmarinul si salvia, sarea si merele curatate de coaja si fara cotor, inchiem capacul si lasam sa fiarba cca 20-25 minute de cidn se ridica supapa
- cind oala s-a racit deschidem capacul si scoatem carnea pe care o punem pe platou impreuna cu o parte dintre mere ( cele care sunt intregi sau cite e nevoie in functie de numarul de persoane care sunt la masa , merele se pot taia de la inceput chiar si in jumatati pe orizontala)
- restuò de mere impreuna cu zeama din oala (dupa ce scoatem si aruncam frunzele de salvie si ramurile de rozmarin) le strivim si le varsam intr-o tigaie in care am topit 1 lingurita de unt si am adaugat 1 lingurita de amidon (sau faina) si lasam sa mai fiarba citeva minute pian se leaga sosul


bucata de porc folosita de mine este o bucata de carne intre ultima coasta si osul soldului, un muschi lateral