giovedì 20 agosto 2009
Spezzatino con durelli di pollo - Tocana cu pipote de pui - Romanian chicken gizzards stew
Questa è soltanto una delle tante ricette, ed è tradizionale nella parte sud del paese, viaggiando nelle diverse regioni troveremo altri modi di preparare.
Cos'è tocanã? Un piatto con pezzi di quello che c'è - carne, verdure, funghi,con tanta cipolla fritta nel grasso, pomodori o conserva di pomodoro, un pizzico di sale e pepe, e, a volte ingrossata con farina - se viene preparata nelle mense. Cos'è una tocãnitã ( nota : è il diminutivo di tocana)? E' la stessa cosa, però preparata dalla mamma. dal libro “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” di Radu Anton Roman, scrittore, viaggiatore, cultore della cucina romena che ha raccolto nel suo libro le ricette romene insieme alle usanze e le tradizioni che le accompagna.
il nome tocana viene dar verbo a toca che significa tagliare a pezzi piccoli
La mia ricetta è però una preparata nella pentola a pressione, ricetta veloce e molto adatta a questa stagione calda.
ingredienti :
300 g durelli di pollo
1 cipolla ( o di piu' se vi piace la cipolla ) tritata con la mezzaluna
250 ml passata grossa di pomodoro
100 ml acqua bollente
olio, sale, pepe
- nella pentola con un po' di olio aggiungete i durelli puliti e lavati bene, lasciate che cambiano il colore e versate sopra la cipolla con l'acqua, un pizzico di sale, lasciate cuocere senza coperchio un paio di minuti e aggiungete la passata di pomodori, chiudete la pentola a pressione e lasciate bollire a fuoco basissimo per 20-30 minuti dal primo sibilo
-una volta pronta lasciate raffreddare la pentola e apritela , aggiungete pepe macinato fresco e servite con la polenta
per una preparazione senza la pentola a pressione; friggete la carne nel olio fino quando cambia il colore, aggiungete la cipolla e un po' di acqua bollente, lasciate cuocere a fuoco basso senza coperchio fino quando la carne è morbida, se c'è bisogno aggiungete ancora acqua sempre bollente. In questo momento aggiungete la passata di pomodoro, in alcuni casi anche un po' di farina e si inforna tutto fino quando la salsa e ingrossata. Servite con polenta e un cucchiaio di panna acida e tutto accompagnato di un bicchiere di vino bianco ancora meglio se è un vino frizzante o un sauvignon bianco demi secco.
in romana:
Asta e doar un mod de a pregati o tocana asa cum se face in sudul tarii pregatita dupa reteta de tocana de rosii din cartea lui Radu Anton Roman
Ce-i o tocanã? O gãtealã din bucãti de ce-o fi – carne, legume, ciuperci, cu
multe cepe prãjite în grãsime, rosii ori bulion, ceva sare si piper, si, eventual, o
grosalã de fãinã – fãcutã la cantinã. Ce-i o tocãnitã? Tot aia, dar fãcutã de mama - spunea Radu Anton Roman
reteta mea este pregatita in oala minune, o reteta rapida ideala pentru acest anotimp calduros
ingrediente :
300 g pipote de pui
1 ceapa ( sau mai multe daca va place ceapa) tocata marunt *
250 ml pulpa de rosii
100 ml apa fierbinte
ulei, sare, piper
- in oala punem putin ulei si adaugam pipotele spalate si curatate , le lasam la foc mic pina se albesc putin/ isi schiomba culoarea. agaugam ceapa tocata si saram, lasam ceapa sa se prajeasca putin pina devine sticloasa fara sa o ardem insa, adaugind putina apa (dn cantitatea totala de mai sus ) apoi varsati restul de apa si pulpa de rosii, puneti capacul la oala si lasati sa fiarba 30 minute de la primul fluierat ( sau dupa caz in functie de oala: de cind se ridica supapa)
-cind tocana este gata lasati oala sa se raceasca si apoi deschideti capacul, adaugati piper macinat proaspat si serviti cu mamaliga
Daca nu vreti sa folositi oala minune atunci reteta de tocana adaptata dupa cea de tocana de rosii a lui Radu Anton Roman spune asa : se prajeste carnea ( in cazul nostru pipote) pina se albesc, se adauga ceapa cu sarea si se inabuse adaugind putina apa fiarta de cite ori e nevoie ca sa nu se arda si se lasa pe foc mic pina cind carnea devine moale, se adauga rosiile si in unele cazuri chiar si faina si puneti cratita la cuptor pina cind sosul se mai ingroasa. Piperati si serviti cu mamaliga si cu cite o lingura de smintina, alaturi de un vin rece de preferat acidulat sau de un sauvignon alb demisec.
english:
tocana = a romanian stew
tocanita = diminutiv from tocana or as Radu Anton Roman says it is the stew that your mother prepare for you
name tocana come from a toca that means to cut in a small pieces, so, we can use to prepare this recipe small pieces of meat or vegetables, a lot of onion finely, oil, salt, pepper and tomato depending the main ingredient that can be potato stew, mushrooms stew, veal stew.
I prepare this in south Romanian style following the recipe "tomato stew/ tocana de rosii" from Radu Anton Roman's book using the pressure cooker.
ingredients :
300 chicken gizzards
1 onion chopped into fine pieces
100 ml hot water
250 ml tomato peeled, seeded and cut in small chunks
oil, salt, pepper
- fry the meat in oil until the meat change the color, add the onion and a little bit of hot water and let it boil at slow heat for a few minutes
- add the remaining water and the tomatoes .
- close lid and bring to high pressure. Lower heat and cook for 30 minutes. Use cold-water release method to release pressure according to manufacturer’s directions.
- open lid and serve the stew with polenta
if you don't want to use the pressure cook :
- fry the meat ( or vegetables if you prepare a vegetable stew) in oil, add the onion an some hot water, let it simmering until the meat is tender. Add the tomatoes an bake in oven until the sauce begins to thicken.
serve it with polenta, sour cream (1 table spoon) and a "little bit sparkling" cold wine or a white demi-sec Sauvignon