martedì 11 dicembre 2007

La minestra rumena di trippa ( nella pentola a pressione) - Ciorba de burta - Tripe sour soup




Ingredienti:
250-300 gr di trippa
250-300 gr di ossa di vitello con la cartilagine ginocchia di bovino e di vitello oppure carne da brodo o nervetti
cipolla , sedano e carota per il brodo di ossa
1 carota
1 spicchio d’aglio
3 cucchiai di olio di girasole o mais
100 ml di panna acida
2 tuorli
peperoncino , aceto
sale q.b.

Io uso la pentola a pressione per far bollire prima la carne con le ossa, spengo la fiamma, raffreddo e apro la pentola, prendo le ossa con la carne e aggiungo la trippa e la carne che ho tolto dalle ossa. Le faccio bollire nel brodo di ossa per più di 40-50 minuti. Spengo la fiamma e raffreddo la pentola, tolgo la trippa e la taglio a listarelle ( 2-3 cm).
La carota si grattugia e la facciamo appassire a fuoco basso con olio, versata alla fine nel brodo di ossa insieme con l'aglio schiacciato e poi passiamo il brodo per il colino del brodo, il brodo deve solo prendere un color giallo e un'aroma delicata dal aglio. Aggiungiamo la trippa e la carne( se c'è) tagliata a pezzi piccoli, salate e facciamo insaporire per cinque minuti a fuoco medio. A fine cottura, spegnete la fiamma e unite la panna acida amalgamata con i tuorli e 1-2 cucchiai di aceto .

Si serve con fette di pane casereccio abbrustolito e peperoncino.

Per chi vuole un aroma più forte servite a parte panna acida, aceto e salsa d'aglio (aglio schiacciato con sale e poca acqua) .

in romana : Ciorba de burta

pt 4 portii:
300 gr burta
300 gr oase de vitel cu cartilagii sau genunchi de vaca sau 300 gr carne de supa de vita sau chiar tendoane
1 morcov
1 catel de usturoi
3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de porumb
100 ml smintina
2 galbenuse
ardei iute
sare , otet

Se prepara o supa din oase sau din carne in modul cel mai traditional cu ceapa, morcov si telina. Separat se fierbe burta spalata bine cu apa rece, in oala minune pina cind e fiarta bine. Se rade un morcov si se caleste in ulei, se striveste un catel de usturoi si se adauga in morcovul ras si calit. Se adauga totul in supa si se strecoara . Supa trebuie sa aiba o culoare galbena ( de la morcov) si sa aiba o aroma usoara de usturoi. Burta fiarta se scoate din apa si se taie fisii de cca 3 cm in asa fel incit sa poata fi mincate cu lingura. Se curata si carnea de pe oase si se adauga in supa impreuna cu burta. Se mai fierb pt circa 5 minute impreuna. La sfirsit se stinge flacara la aragaz si se adauga smintina amestecata cu galbenusele , patrunjel si putin otet Se serveste impreuna cu piine prajita. Pentru cine vrea o aroma mai puternica se se serveste separat smintina, mujdei de usturoi, otet si ardei iute.


english


300 gr beef or veal stomach
300 gr veal knee or veal leg ( optional pig leg)+ onion, parsnip, carrot
1 carrot
1 garlic clove
3 oil
100 ml sour cream
2 yolks
chilli pepper
salt , vinegar


- prepare a soup with the veal knees
- boil the tripe in this soup until tender, take it off and cut it in fine sliced
- fry the grated carrot in oil and add it in the tripe soup with the crushed garlic and let it boil for few minutes, after that drain it and the soup should be yellow
- add the tripe sliced, the sour cream mixed with yolks and 2 tablespoon vinegar
- taste to see if it is salty and sour enough and serve immediately
serve also 2 plates, one with a sour cream and the other with crushed garlic mixed with water