Semolino al latte caramellato o finta crem caramel - Gris cu lapte caramel alla Mona sau falsa crema de zahar ars


ingredienti :
1 l latte
80-100 gr semolino
vaniglia, uvetta, cubetti di frutta candita o scorze di anguria sciroppate ( confettura di scorze di anguria)
1-2 cucchiai zucchero


il latte + il semolino lo facciamo bollire per 10 minuti, mescolando con cura, alla fine aggiungiamo vaniglia e la frutta candita / sciroppata
prepariamo il caramello in una pentola facciamo caramellare 3 cucchiai di zucchero .. si puo'
- preparare il caramello e versare nelle coppette di Pirex in quali serviremo il semolino al latte o aggiungere 1-2 cucchiai di zucchero in ogni copetta infornare fino quando il zucchero divnta caramello, togliere dal forno e versare sopra il semolino al latte ..lasciare a raffreddare e servire girando la coppetta nel piatto ( come una finta creme caramel )
o
- versare il semolino al latte nelle ciotoline lasciare a raffredare e al monento di essere servito versare sopra il caramello caldo
o
preparare il caramello in un vaso (Pirex) al forno o sul fuocco con l'aiuto di una spargifiamma, versare il semolino al latte sopra e lasciare a raffreddarsi un paio di ore al frigo . Servire a fette ( come ho fatto io solo che non ho aspettato troppo , era tiepido e si è spapolato nel momento di essere tagliato)




in romana :

Cum ieri incercam sa fac ceva dulce fara faina mi-.a venit ideea de gris cu lapte ... discutam cu Mona si mi-a dat ideea de sos de zahar ars si de stafide sau rahat puse in gris ... eu n.aveam asa ca m-am orientat .. ea mai zicea si de ou pus in gris ca la budinca ... eu am facut fara caci nu era nevoie de ou dupa gustul meu

Reteta :
1 l lapte
80-100 gr gris
stafide , arome ,
1-2 linguri zahar
dulceata de coji de pepene ...

Lapte se toarna in cratita , se incalzeste si se toarna grisul in ploaie se mesteca cu telul para la inceput si apoi cu lingura de lemn.... Cind e gata adica a fiert maxim 10 min .. Incepeti sa pregatiti caramelul ... Am pus dupa sfatul Monei 3 linguri cu virf de zahar in vas .. eu am facut in jena .. am pus plasa de metal pe flacara si vasul care e rezistent la flacara pe plasa cu zaharul in el .. daca vasul vostru nu rezista la flacara atunci incepti sa caramelizati in cuptor ... cind zaharul era topit am turnat grisul care era cald inca si molutz ... o sa faca "bulburuci" multi pe margini , se va amesteca putin grisul cu caramelul dar asta este tot "schepsisul" ... sa semene mult cu crema de zahar ars. Am lasat sa se raceasca ... insa dureaza ff mult
dupa parerea mea e un dulce care tb facut dimineata pt a fii mincat dupa amiaza sau de seara pt diminineata urmatoare ... Spre seara cind s-a racit bine am pus-o in frigider cu capacul de la vasul de jena deasupra .. dimineta am taiat felie si am facut poza .... Este o MINUNATIE LA GUST ... se simte ca e gris ... dar gustul e foarteeeee asemanator cu cel al cremei de zahar ars ... pt cine nu vrea sa manince 10 oua la 1 l de lapte ( probleme de colesterol de ex) e super indicata ..

1 commento:

Lorena ha detto...

Cristina, te rog, poti sa-mi explici pe larg (cand ai timp), cum sa topesc zaharul la cuptor? Mi-am amintit ca ai pomenit demult pe DC ca asa il faci uneori si habar nu am, indiferent cum (deasupra ori in cuptor)... Fata ma bate ca cap ca vrea zahar topit pt. figurine filigranate, "desenate" cu zahar ars. Oare merge?
Sper ca esti bine, nu ne-am mai auzit de mult.

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