
Ingredienti:
-
1 kg di verza
-
2 patate
-
2 cipolle
-
3–4 spicchi d’aglio
-
2 cucchiai d’olio
-
1 cucchiaio di burro
-
1 dado*
-
1 cucchiaio di cumino
-
2 cucchiai di farina
-
Sale e pepe q.b.
Lavare, pulire e tagliare la verza a strisce sottili. Farla bollire in 2 litri d’acqua insieme alla cipolla, al cumino, al dado, al sale e all’olio.
Quando la verza è quasi cotta, aggiungere le patate tagliate a pezzi. Lasciare bollire.
Nel frattempo preparare un roux leggero con aglio, farina, burro e un po’ di latte, poi versarlo nella minestra.
Far bollire ancora 5–10 minuti. Coprire la pentola e lasciar riposare qualche minuto.
Nota:
Io preparo il roux a freddo: in una ciotola metto la farina, aggiungo il burro sciolto profumato con l’aglio (che poi elimino), mescolo con 1–2 cucchiai di latte freddo per evitare grumi e verso la pastella nella minestra.
* Al posto del dado e dell’acqua si può usare brodo di carne o vegetale.
Chi vuole può aggiungere un cucchiaio di panna acida nel piatto al momento di servire.
in romana:
Ingrediente:
-
1 kg varză
-
2 cartofi
-
2 cepe
-
3–4 căței de usturoi
-
2 linguri ulei
-
1 lingură unt
-
1 cub concentrat*
-
1 lingură chimion
-
2 linguri făină
-
Sare și piper după gust
Se spală și se curăță varza, apoi se taie în fâșii subțiri.
Se pune la fiert în 2 litri de apă împreună cu ceapa, chimionul, cubul concentrat, sarea și uleiul.
Când varza este aproape fiartă, se adaugă cartofii tăiați bucăți. Se lasă să fiarbă în continuare.
Separat, se pregătește un rântaș ușor cu usturoi, făină, unt și puțin lapte, apoi se toarnă în supă.
Se mai fierbe 5–10 minute. Se acoperă oala cu capac și se lasă câteva minute la odihnit.
Notă:
Eu fac rântașul la rece: pun făina într-un bol, adaug untul topit în care am aromatizat usturoiul (pe care apoi îl scot), amestec cu 1–2 linguri de lapte rece ca să nu se formeze cocoloașe și torn pasta în supă.
* În loc de cub și apă se poate folosi supă de carne sau legume.
La final, cine dorește poate adăuga în farfurie o lingură de smântână.
english
Ingredients:
-
1 kg savoy cabbage
-
2 potatoes
-
2 onions
-
3–4 garlic cloves
-
2 tablespoons oil
-
1 tablespoon butter
-
1 stock cube*
-
1 tablespoon cumin seeds
-
2 tablespoons flour
-
Salt and pepper to taste
Wash and clean the cabbage, then slice it into thin strips.
Boil it in 2 liters of water together with the onion, cumin, stock cube, salt, and oil.
When the cabbage is almost cooked, add the potatoes cut into pieces. Let it continue boiling.
Meanwhile, prepare a light roux using garlic, flour, butter, and a little milk, then pour it into the soup.
Let it boil for another 5–10 minutes. Cover the pot with a lid and let it rest for a few minutes.
Note:
I make the roux cold: in a bowl, I add the flour, then the melted butter infused with garlic (the garlic is removed afterward), mix in 1–2 tablespoons of cold milk to avoid lumps, and pour the mixture into the soup.
* Instead of the stock cube and water, you may use meat or vegetable broth.
If desired, you can add a spoonful of sour cream to the bowl when serving.