domenica 15 aprile 2007

Torta di riso con mele - Tort de orez cu mere



300 gr.riso
1l latte
200 ml. acqua
250 gr. ricotta
100 gr. panna fresca
3 uova
200 gr. zucchero
buccia di un limone
1 vaniglia
sale
5 mele

- tagliate a cubetti le mele e le fate amorbirire nella padella
- facciamo bollireil riso nel latte con l'acqua. 100 gr zucchero, sale e la vaniglia.
- quando il riso e quasi cotto e il licquido rimasto poco nella pentola lo lasciamo a raffreddarsi.
- frulliamo i tuorli con il resto di zucchero, aggiungiamo la ricotta, buccia di limone e aggiungiamo alla fine anche i albumi montati a neve ( meno un cucchiaio che lo aggiungiamo sopra le mele cotte)
- versiamo questo composto sopra il riso cotto
- nella teglia coperta da carta da forno mettiamo il riso condito, un strato di mele amalgamate con 1 cucchiaio di albumi montati a neve e un altro strato di riso .
- Infornata a 200°C per 40-45 minuti



in romana:


reteta  Nicoletei


300 gr. orez
1l lapte
200 ml. apa
250 gr. ricotta
100 gr. smantana de frisca
3 oua
200 gr. zahar
coaja de la o lamaie, vanilie , sare
5 mere

Se pune la fiert laptele cu apa,100 zahar, un varf de sare si batonul de vanilie.Cand incepe sa fiarba,se scoate batonul de vanilie si se pune orezul,se tine la foc mai potrivit,se lasa sa fiarba,mestecand din cand in cand, cu o lingura de lemn.Cand orezul a asorbit tot laptele,este deja fiert.Atentie, compozitia nu v-a fi prea uscata,putin moale.Se da la o parte, se lasa sa se raceasca bine.Intre timp se freaca bine restul de zahar cu galbenusurile,se adauga urda,coaja de lamaie,vanilia. Separat batem spuma albusurile cu un varf de sare. 
Cand orezul este rece ii adaugam smantana dulce,migdalele taiate,compozitia de galbenusuri,zahar si urda,iar la sfarsit albusurile spuma. Turnam compozitia intr-o forma rotonda(25-30 cm.),in care am pus o folie de hartie pentru cuptor.Am pus in forma cu hirtia de copt orezul amestecat apoi un strat de mere calite ( amestecate cu 1 lingura din albusuile batute spuma ) si iar orez .... 
Se pune in cuptorul incalzit la o temperatura de 200 grade,timp de 40-45 minute.Cand este gata se lasa se se raceasca iar apoi se pudreaza.