Minestra di verza e cumino - Supă de varză cu chimen (post) - Cabbage and cumin romanian soup


•Ingredienti:1 kg verza, 2 patate, 2 cipolle, 3-4 spicchi d'aglio, 2 cucchiai d'olio, 1 cucchiaio burro , 1 dado,* 1 cucchiaio cumino, 2 cucchiai farina , sale e pepe q.b.

•Lavare e mondare la verza e tagliarla a fette sottili. Lasciata a bollire in 2 l d'acqua con la cipolla, 1 cucchiaio di cumino, il dado, sale e olio. Le patate tagliate a pezzi le aggiungiamo nella minestra quando la verza e quasi cotta . Lasciamo a bollire e prepariamo un simil rhu con l'aglio, farina , burro e il latte e versiamo tutto nel brodo. Lasciamo bollire per altri 5-10 minuti. Copriamo la pentola con un coperchio e lasciamo a riposare alcuni minuti
•Nota: io faccio il rhu a freddo, in una ciotola nella farina aggiungo il burro sciolto con l’aglio ( l’aglio tolto e butato dopo aver lasciato il sapore nel burro), verso sopra un 1-2 cucchiai di latte freddo per non fare i grummi e tutta questa pastella la verso nella minestra
•* al posto del dado e acqua si puo’ usare brodo di carne o vegetale
• chi vuole alla fine nel piatto puo’ aggiungere un cucchiaio di panna acida



in romana:

Ai nevoie de: 1 kg varză dulce, 2 cartofi, 2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 7 linguri ulei, 1 lingură margarină, 1 lingură condiment din legume, 1 lingură chimen, 2 linguri făină, sare şi piper după gust. Cum procedezi: Speli varza, îi îndepărtezi cotorul şi o tai fideluţă. O pui la fiert în 2 l de apă împreună cu chimenul, condimentul din legume, sare şi 2 linguri de ulei. Cureţi cartofii şi ceapa şi le speli. Tai cartofii cubuleţe, iar ceapa mărunt şi le fierbi timp de 10 minute împreună cu varza. Cureţi usturoiul şi îl zdrobeşti. Încingi uleiul rămas, pui făina, usturoiul şi piperul, amestecând repede, apoi torni în supă şi laşi să mai fiarbă 5-10 minute. Potriveşti supa de sare, stingi focul, adaugi margarina şi acoperi oala cu un capac.

asta e reteta gasita intr-o carte de bucate dar eu am pregatit-o astfel:
- cubul si apa le-am inlocuit cu supa
- margarina cu unt
- din cele 7 linguri de ulei am pus numai 2
- untul l-am topit in tigaie impreuna cu usturoiul intreg ( doar curatat) pe care l-am aruncat apoi dupa ce a lasat aroma untului. Untul topit l-am amestecat cu faina intr-un cstronel si am varsat peste 1 lingura sau 2 de apa rece ca sa nu iasa cocoloase, am varsat totul in oala cu ciorba si am lasat sa fiarba.. in felul asta am ocolit partea cu prajitul care mie personal imi face rau..
- in supa am pus la fiert numai 1 lingura de chimen cea de-a doua am incalzit-o in tigaie fara ulei cit sa aiba o aroma mai puternica si am adaugat-o la sfirsit in supa .
- se poate servi in farfurie cu o lingura de smintina


english

• Ingredients: 1 kg cabbage, 2 potatoes, 2 onions, 3-4 garlic cloves , 2 tablespoons oil, 1 tablespoon butter, 1 cube of concentrated broth (better homemade), 1 tablespoon cumin, 2 tablespoons flour, salt and pepper

• Wash and clean the cabbage and cut into thin slices. Left to boil in 2 liters of water with the onion, 1 tablespoon cumin, concentrated broth, salt and oil. Add the chopped potatoes in the soup when the cabbage is almost cooked. Let boil and prepare a similar Rhu* and pour all in the soup. Let it boil for 5-10 minutes. Cover the pot with a lid and leave to rest for a few minutes

• Note: I make the Rhu : in a pan add the butter, let it melted with the garlic clove ( removed it after leaving the flavor in the butter). In a bowl with the flour pour the melted butter and 1-2 tablespoons cold milk, mix and pour in the soup
• instead of the concentrated broth and water you can use meat or vegetable broth prepared before
• Who wants at the end can add a tablespoon of sour cream in his plate

Nessun commento:

Ultimi commenti