mercoledì 14 novembre 2007

Cavatelli con cicoria e cavolfiore- Cavatelli cu cicoare si conopida








Versare la farina a fontana sulla spianatoia, incominciare a versare un po' di acqua fredda nella cavità centrale e impastare poca farina. Continuare a versare acqua e a raccogliere e impastare farina fino al suo esaurimento. Alla fine si deve ottenere un impasto duro. La farina non assorbe sempre la stessa quantità di acqua e quindi non è possibile precisare più di tanto la dose. Coprire con un telo la pasta e farla riposare per circa 30 minuti. A questo punto, sulla spianatoia infarinata, ricavare dall'impasto dei cilindretti di mezzo centimetro di spessore e tagliarli a pezzetti di un centimetro. Prendere ciascun pezzetto e con 2 o 3 ditta schiacciate sulla spianatoia ottenendo così i cavatelli.

Si lessano in abbondante acqua salata e si condiscono

io con cicoria e cavolfiore lessato e saltate in padella con olio e un spicchio d'aglio

in romana:


Este un fel de paste tipice din Puglia 


Ingrediente :
faina
apa
sare

se framinta cantitatea de faina, sarea cu apa calduta ( la temperatura camerei), apa cit e nevoie ca sa iasa un aluat elastic si matasos, se imparte coca in bucati mai mici si din fiecare bucata se fac suluri rulind cu ambele miini pe planseta, suluri de jumatate de centimetru (5 mm ) grosime..Apoi sulurile se taie cu cutitul in bucati sa fie  toate cam de aceeasi dimensiune ca sa fiarba in acelasi timp . Cu 2 degete ( aratator si mijlociu) se apasa pe fiecare mini -sul si in timp ce apasam tragem spre noi deci cele 2 miscari dau forma finala 

Pt sos :
am pus in apa cu sare frunze de cicoare taiate si buchetele mici de conopida , dc nu aveti cicoare nu puneti sau inlocuiti cu spanac iar in timp ce ele fierbeau eu am facut pastele. Apoi am scos cicoarea si conopida din apa cu paleta cu gaurele si le-am pus intr-o tigaie cu putin ulei, usturoi si ardei iute  si se continua coacerea in tigaie la foc mic . 
In timpul asta se pun la fiert pastele in apa in care au fiert  cicoarea si conopida si de cind se ridica la suprafata incepeti sa socotiti cca 3 min . Se scot cind sunt gata cu paleta cu gaurele sau se scurg in sita si se rastoarna in tigaie peste sos impreuna cu 1 lingura din apa in care au fiert apoi se mai amesteca pe foc 1 minut si se servesc