novembre 07, 2007

Oggi polpette ... con verdure ( parjoale) e con fiocchi d'avena (wallenbergare)


Polpette moldave o no ?!?! io faccio la ricetta come la  faceva mia madre anche se noi parenti moldavi non abbiamo.. La mia mamma chiamava cosi le polpette (che forse avrebbe imparato a fare da qualche vicina ) in quale aggiungeva insieme alla carne l'uovo, pane ammorbidito in latte e strizzato e tante, tante verdure : peperone, cipolla ( in primavera cipollotto la parte verde), carota, patate e molto prezzemolo, aneto verde tritato 

ingredienti:
350-400 carne macinata
1 uovo
1 carota
pane ammollato in latte e strizzato per bene
cipolla 
1 spicchio d'aglio
alcune patate (2-3 )
1/2 peperone
prezzemolo, aneto
sale, pepe
Si macina tutto ( carote, patate, cipolla, aglio) insieme alla carne, si aggiunge il pane e  quasi 100 ml de acqua fredda si mete poco a poco nella carne e si mescola per bene
si formano delle polpette grosse che si passano nel pangrattato e si friggono nel olio o come me sulla piastra

polpette svedesi, wallenbergare

350-400 gr carne macinata
1 uovo
100 ml acqua fredda
fiocchi d'avena
timo
sale, pepe

le polpette grosse come un hamburger si passano nel pangrattato e si friggono 

Io le ho cucinato sulla piastra .


in romana:


Parjoale ca la mama mea

Ingrediente:
350–400 g carne tocată
1 ou
1 morcov
puțină ceapă
1 cățel de usturoi
2–3 cartofi
1/2 ardei gras
verdețuri tocate: pătrunjel, mărar
sare, piper
puțină apă rece (se adaugă treptat, ca la compoziția de mititei – câte puțin și se bate bine carnea în castron)

Mama dădea prin mașina de tocat carnea împreună cu ceapa, usturoiul, morcovul, cartofii și ardeiul gras. Amesteca apoi totul cu pâinea înmuiată și stoarsă (nu prea multă, maximum o felie), adăuga multă verdeață, sare, piper și oul. Forma chiftele / pârjoale mari, cam cât podul palmei, le tăvălea prin pesmet și le prăjea în ulei. Eu am făcut pârjoalele pe plită: pe o parte 15–20 de minute la foc mic, apoi pe cealaltă parte la foc mediu spre mare.

Wallenbergare (chiftea suedeză)
carne tocată
ou
fulgi de ovăz
cimbru
apă rece
pesmet

Se amestecă toate ingredientele, se formează chiftele, se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei sau se coc în cuptor ori pe plită.


english

Parjoale Like My Mother Used to Make

Ingredients:
350–400 g ground meat
1 egg
1 carrot
a little onion
1 garlic clove
2–3 potatoes
1/2 bell pepper
chopped herbs: parsley, dill
salt, pepper
a little cold water (added gradually, like for Romanian “mititei”, beating the meat mixture well and adding more only if needed)

My mother used to grind the meat together with the onion, garlic, carrot, potatoes and bell pepper. She then mixed everything with a slice of soaked and squeezed bread (not too much), added plenty of herbs, salt, pepper and the egg. She shaped large patties, about the size of the palm, coated them in breadcrumbs and fried them in oil. I cooked my patties on a griddle: 15–20 minutes on one side over low heat, then the other side over medium to high heat.

Wallenbergare (Swedish meat patties)
ground meat
egg
oat flakes
thyme
cold water
breadcrumbs

Mix all ingredients, shape the patties, coat them in breadcrumbs and fry them or bake them in the oven or on a griddle.