sabato 3 novembre 2007

Cuore di maiale in umido ( pentola a pressione) - Mincarica din inima de purcel cu sos ( in oala sub presiune)


ingredienti:
1 cuore di maiale lavato e fatto a cubetti
1 carota
1 gambo di sedano
1/2 peperone
1/4 porro o cipolla
1 bicchiere di vino
1 bicchiere pasta di pomodoro
sale, pepe, alloro

mettiamo tutto nella pentola a pressione l'olio, la carota, il sedano, il porro, il peperone tagliati a pezzettini e facciamo soffriggere insieme ai cubetti di cuore. Aggiungiamo il vino e lo facciamo evaporare , alla fine la passata di pomodoro e se c'e bisogno per coprite la carne acqua .. lasciamo insaporire per un paio di minuti e poi chiudiamo la pentola e cuociamo per 30-40 minuti da quando fischia. Alla fine spegnammo il fuoco, lasciamo raffreddare , apriamo la pentola e aggiungiamo le foglie d'alloro .

in romana :

1 inima de porc spalata bine de singe si taiate cu grija toate venele,arterele  adica toate zgirciurile
1 morcov+ o tulpina de telina
1/2 ardei gras 
1 bucatica mica de praz ( sau 1 ceapa mica) 
1 pahar de vin suc de rosii cit e nevoie 
sare, piper , foi de dafin 

Am tocat marunt morcovul, ardeiul gras mai maricel, prazul intreg, 1 lingura de ulei si inima taiata cuburi .Se calesc bine in oala sub presiune fara sa ii punem capaculsi amestecind mereu . Dupa citeva minute se adauga vinul, se lasa sa se evapore alcoolul si se adauga si sucul de rosii eventual si putina apa dc e cazul sau supa .. Lichidul tb sa acopere carnea dar sa nu depaseasca nivelul maxim care poate fi pus in oala sub presiune. Se adauga putina sare .Se pune capacul si sa lasa oala la foc mic sa fiarba 30-40 min de cind se ridica supapa.
Se stinge focul si se lasa sa cada singura supapa ca sa puteti deschida oala.
Fara capac de data asta se continua pe foc, se mai adauga sare daca e cazul si acum se pun piperul si foile de dafin,  se mai da un clocot si mincarica e gata .
Sosul scade mult si se ingroasa 
E bine daca nu ati pus prea mult lichid de la inceput ca dupa 20 min de fierbere sa stingeti focul , scoateti capacul si verificati nivelul lichidului ... apoi se spala bine capacul si mai ales gaura pentru aburi se sterge de apa si se pune iar capacul si mai continuati fierberea alte 20 min de cind incepe sa fluiere ....