giovedì 15 novembre 2007

Roba vecchia /Ropa vieja



una sorta di spezzatino piccante preparato con carne di manzo e servito su un letto di riso ricetta cubana o di Panama, Santo Domingo, Puerto Rico, Gran Canaria.. e anche spagnola.. con piccole differenze: il design del piatto o il modo di tagliare la carne nella ricetta cubana c'era anche il vino ..

. ingredienti: 

carne di manzo 
cipolla 
carota
 sale 

 salsa: 
peperone arrostito 
aglio 
sale pepe origano 
aceto 
cipolla 
alloro 
pomodori 
vino rosso ( nella ricetta cubana) 

La  carne con la cipolla, la carota e il  sale bollite nella pentola a pressione,   alla fine raffreddata e rotta con le mani in piccoli pezzi 
 preparare la salsa e amalgamare tutto 
 servita con  purea di patate 


  in romana:

reteta am gasit-o in mai multe variante ca fiind reteta tipica din Santo Domingo, Puerto Rico., Gran Canaria.. chiar si varianta spaniola diferentele erau mici doar de design in farfurie sau de cum era taiata carnea ( rupta de fapt ) .. reteta cubaneza insa continea si vin ... si din cite am citit ( in mai multe forumuri, bloguri.. ) e obligatoriu cu vin aici..


ingrediente: 
carne de vita 
ceapa 
morcov 
sare 

sos : 
ardei gras copt pe tabla, curatat de pielita si apoi taiat fisii inguste 
usturoi 
sare piper origano 
otet 
ceapa 
dafin 
sos de rosii 
vin ( numai in reteta cubaneza) 

Carnea se fierbe 2-3 ore la foc normal sau 40 min cca la oala sub presiune cum am facut eu, impreuna cu ceapa , morcovul si putina sare
Cind e fiarta  se scoate din oala si se rupe cu miinile fisii fisii 
Separat se prepara sosul din ceapa tocata si inabusita in ulei cu putin otet, apoi se adauga o ceasca din supa de carne, usturoi, ardeii copti curatati si taiati fisii , carnea si sosul de rosii  si se mai lasa sa fiarba impreuna cu foi de dafin, oregan, sare, piper