marzo 05, 2009

Insalata di fagiolini - Salata de fasole verde - Green beans salad




fagiolini
pomodorini
sale, olio e aglio


- mondare e lavare i fagiolini
- cuocere al dente i fagiolini in acqua salata ( quando l'acqua bolle versiamo i fagiolini e una volta cotti scolarli e buttarli nell'acqua molto fredda, meglio con cubetti di ghiaccio dentro per bloccare la cottura e mantenere il colore vivo) o al vapore .
- condire i fagiolini con sale e olio aromatizzato con 1-2 spicchi d'aglio
- i pomodorini lavati e asciugati bene sono stati immersi in una pentola ( anche nella friggitrice) con olio alto e bollente per un minuto o alcune secondi soltanto
- salate e se volete anche condite i pomodorini con erbe aromatiche tritate

si può servire con purea di patate e/o anche come contorno a un piatto di carne, nel mio caso vicino a un pezzo di bollito o anche con le costolette (puntine) di maiale brasate


in romana :

fasole verde
rosii mici
sare, ulei, usturoi

- curatati si spalati fasolea
- fierbeti fasolea in multa apa sarata, lasati apa sa clocoteasca si varsati fasolea, lasati sa fiarba doar pina cind intra furculita in ea sa fie moale in exterior si un pic crocanta in mijloc, apoi scurgeti intr-o strecuratoare si treceti fasolea intr-un vas cu apa rece eventual chiar apa si cuburi de gheata. Acest procedeu va pastra culoarea verde vie. Sau puteti coace la aburi fasolea.
- condimentati fasolea cu sarea si uleiul aromat cu 1-2 catei de usturoi
- rosiile fara sa le rupeti de pe ram le spalati si uscati bine, apoi incalziti bine ulei intr-un vas, stratul de ulei tb sa fie cit inaltimea rosiilor si scufundati rosiile in uleiul fierbinte 1 minut sau citeva secunde , doar cit se increteste coaja pe ele si se crapa din loc in loc .. nu trebuie sa le prajiti sau coaceti.. rosiilevor fii crude in mijloc si coapte numai la exterior.

Serviti cu piure de cartofi sau cum am facut eu cu o bucata de carne de vita fiarta ...sau alaturi de niste coaste de purcel coapte de preferat intr-o cratita de fonta sau cu fundul foarte gros, la foc mic si timp de coacere indelungat , stropite cu vin si lasate sa coaca in sucul propriu acoperite cu capac.

english

Ingredients:
green beans
cherry tomatoes
salt, oil, and garlic

Trim and wash the green beans.
Cook the green beans in salted water until al dente (when the water boils, add the beans; once cooked, drain them and immediately place them in very cold water, preferably with ice cubes, to stop the cooking and keep the bright color), or steam them.
Season the green beans with salt and oil infused with 1–2 cloves of garlic.

Wash and dry the cherry tomatoes well, then immerse them in a pot (or deep fryer) with plenty of very hot oil for one minute or just a few seconds.
Salt the cherry tomatoes and, if you wish, season them with chopped aromatic herbs.

You can serve this dish with mashed potatoes and/or as a side to meat dishes—such as boiled meat or braised pork ribs.