giovedì 19 marzo 2009

Zuppa di cereali, lenticchie, erbette e limone - Supa de cereale, linte, verdeturi de primavara si lamiie - Lentil and mix cereal grains lemon soup


zuppa mista di cereali e lenticchie ( faro, orzo, grano saraceno, lenticchie verdi e rossi ... )
1 patata
erbette o cicoria o spinaci
1-2 spicchi d'aglio o 1 quarto di cipolla ( o una cipolla piccola)
olio, sale
succo di 1 limone

Facciamo cuocere in acqua salata i cereali e le lenticchie.
In un altra pentola o padella mettiamo 1 cucchiaio di olio, lo spicchio d'aglio o la cipolla (non tutte due insieme), la patata sbucciata e tagliata a cubetti e le erbette tritate grossolanamente e le facciamo sudare un po' con un pizzico di sale e versiamo tutto nella zuppa di cereali .
Lasciamo cuocere fino quando la patata e pronta .
Aggiungiamo il succo di limone secondo il vostro gusto .

Servite la zuppa tiepida .

in romana :

cereale (amestec de griu, orz, hrisca) si linte (de mai multe feluri) *
1 cartof
ierburi de primavara ( cicoare de gradina sau salbatica, spanac, frunze de sfecla, de papadie )
1 catel de usturoi sau 1 sfert de ceapa (ori una ori alta nu le amestecati si lasati-le intregi ca sa le puteti recupera la sfirsit si deci sa le aruncati)
zeama de la 1 lamiie
ulei, sare

Fierbem cerealele si lintea dupa ce le-am tinut la inmuiat in apa daca este cazul, nu toate trebuiesc tinute in apa, se fierb in apa cu putina sare
Separat intr-un alt vas punem putin ulei ( 1 lingura) cartoful curatat si taiat cuburi, ierburile spalate si taiate grosolan , usturoiul sau ceapa si un praf de sare.. lasam la foc mic amestecind mereu pina se inmoaie putin apoi rasturnam totul peste cerealele si lintea deja fierte si mai lasam pe foc pina cind este gata fiert cartoful.
Adaugam zeama de lamiie mai multa sau mi putina in functie de cum va place si servim supa dupa ce o lasam putin sa se raceasca.


english


wheat/spelt, barley, buckwheat, green and red lentils , peas
1 potato
chard or spinach or chicory
1-2 garlic cloves or 1/4 onion
oil, salt
1 lemon juice

Cook in salted water the wheat/spelt, barley, buckwheat, green and red lentils , peas.
In another pot or paddle put 1 tablespoon of oil, a garlic clove or onion (not all of them together), potato peeled and cut into cubes and chard, chicory ( italian dandelions) or spinach chopped, a pinch of salt.
Pour over the "lentil & co." soup .
Let cook until the potato ready.
Add the lemon juice to taste.