La ricetta originale la trovate qui sul blog di Cavoletto di Bruxelles con una mia piccola modifica :
ho preparato il sciroppo con quale ho bagnato la torta appena tolta dal forno con :
succo di un limone e un cucchiaio di miele, amalgamate e scaldate sul fuoco per un paio di minuti
" mele 4
farina 180g
zucchero 150g
uova 2
burro 25g
latte 7cl
limone, la buccia 1/2
lievito per dolci 1 cucchiai
Sbattere a lungo le uova con lo zucchero, fino a ottenere un composto di color chiaro e quasi spumoso che sia 3 o 4 il volume di partenza. Sempre mescolando, incorporare la farina, il latte, il lievito e la buccia grattugiata. Versare il tutto in uno stampo (... 21cm) rivestito con carta da forno. Nel mentre, sbucciare le mele e tagliarle a fettine, poi disporre le fettine sulla superficie della torta, premendo un po’. Spolverare con un cucchiaio di zucchero di canna, distribuire il burro a fiocchetti in superficie e infornare a 170° per circa 45 minuti o finché la torta sarà gonfia e dorata (far prova stecchino ecc :-).
Per la glassa, che è un’optional, scaldare due cucchiai di spremuta di arancia, uno di liquore all’arancia, uno di miele e uno di acqua, lasciar cuocere per due minuti poi spennellare il tutto sulla torta ancora calda. Lasciar riposare un po’ prima di servire. "
in romana
Prajitura "vintage" cu mere
reteta este veche, publicata intr-o revista cu retete din 1956 si se numea Prajitura cu mere traditionala ferraresa (traditionala din zona irasului Ferrara)
ingrediente:
mere 4
faina 180g
zahar 150g
oua 2
unt 25g
lapte 7cl
coaja rasa de lamiie 1/2
praf de copt 1 lingurita
Mixam ouale impreuna cu zaharul pina cind volumul lor creste de 3 sau chiar 4 ori . Adaugam faina, praful de copt, laptele si untul pe care l-am topit in lapte si coaja rasa de lamiie amestecind mereu cu mixerul. Varsam totul intr-o tava rotunda ( sau o cratita ) in care am pus hirtie de copt ( diametru 21 cm) . CUratam merele de coaja si de cotor si le taiem felii pe care le asezam deasupra aluatului . Presaram putin zahar ( de trestie sau tos) peste mere si punem tava in cuptorul deja incins la 170 °C pt cca 45 minute ( facem proba cu scobitoarea inainte de a scoate din cuptor prajitura ) .
Daca vreti puteti unge prajitura imediat ce e coasa din cuptorcu un sirop facut din sucul unei portocale, 1 lingura de lichior, 1 lingura de miere si 1 lingura de apa. Acest sirop este fiert 2 minute si e folosit fierbinte pt a unge prajitura.
Lasam sa se raceasca inainte de a taia felii.
Eu am facut o mica modificare la reteta originala si am pregatit siropul din sucul unei lamii mari in care am adaugat 1 lingura cu miere.
english
I prepared the syrup and I sprinkler the cake just removed from the oven:
a lemon juice with a tablespoon of honey, mix and heat for a couple of minutes
4 apples
180g flour
150g sugar
2 eggs
25g butter
milk 7cl
half lemon zest
baking powder 1 tbsp
Beat in the eggs with sugar until mixture is light and fluffy. Still stirring, add the flour, milk, baking powder and grated lemon zest. Pour into a mold ( 21cm) lined with baking paper. Meanwhile, peel apples and cut into slices, then arrange the slices on top of the cake, pressing a little bit. Sprinkle with a tablespoon of sugar, spread the butter in flakes on the surface and bake at 170 °C for about 45 minutes or until cake is puffed and golden (do the toothpick test, etc. :-).