Per la base :
300 ml acqua
2 cucchiai di semolino
1 zucchina
50 g mozzarella
50 g parmigiano
Sale, pepe
1/2 cucchiaino di olio
per il ripieno:
1 zucchina
parmigiano
peperone rosso e aneto ( per guarnizione )
La zucchina, pulita, tagliata a cubetti e stufata in poco olio finché e cotta. Portare a ebollizione l’acqua, versare a pioggia il semolino mescolando con la frusta per non fare grumi. Cuocere mescolando per circa 10 minuti. Togliere dal fuoco, unire la mozzar3ella e il parmigiano, e i cubetti di zucchina, regolare di sale e mescolare energicamente perché l’impasto sia omogeneo. Ungere d’olio l'interno di uno stampo. Versarvi un po’ di composto e con il fondo di un altro stampo, anch’esso unto d’olio, premere in modo da ottenere un incavo. Fate grigliare fette sottile di un altra zucchina nella padella antiaderente e dopo 2-3 minuti le girate dall'altra parte, adesso dovete mettere un pizzico di parmigiano grattugiato sul ogni zucchina .Togliere con molta delicatezza le coppette di zucchine dagli stampi, nell’incavo ricavato ornate con le fette di zucchina grigliate e con aneto e peperone rosso.
Al posto delle zucchine possiamo usare:
- fagiolini
- piselli
- carota
- spinaci
- funghi
- barbabietola ( rapa rossa)
Gli stampi possono essere riempiti con:
- bocconcini di petto di pollo impanati
- mini polpettine
- cubetti di provola impanate
- polpettine di pesce
- pezzetti di pesce lesso o al vapore o gamberi
- fonduta di formaggio ecc
in romana :
pt baza :
300 ml apa
2 linguri de gris
1 dovlecel taiat cuburi
1/2 lingurita de ulei
mozzarella , parmezan
sare, piper
pt umplutura :
dovlecel
parmezan
marar
ardei gras rosu
se taie cubulete dovlecelul, se pune in tigaie impreuna cu 1/2 lingurita de ulei si un praf de sare... se inabuse in tigaie la foc mic de tot pina se inmoaie bine.Se scot din tigaie si se face un gris din apa + gris si se fierbe 10 minute apoi se da la o parte de pe flacara si se adauga dovlecelul cuburi, mozzarella si parmesanul
Se unge o forma de tarta sau de muffins pe interior cu ulei sau apa rece se umple forma cu grisul amestecat... se unge alta forma sau un pahar cu ulei sau apa rece pe exterior si se aseaza peste umplutura din prima forma . Se lasa la rece ( in frigider) iar cind s-a racit se scot din forme, eu am intors cu fundul in sus si am scos mai intii forma de baza ( care in momentul asta ajunge deasupra iar daca nu se dezlipeste imediat bateti usor cu coada unei linguri ca introo toba si se va dezlipi. Apoi o rasturnati pe farfurie si ridicati cu grija si forma care a fost deasupra ( cea care forma gaura ) ...Separat cit au stat formele in frigider se taie felii subtiri un dovlecel, se prajesc feliile fara ulei pe tigaia de teflonm sau pe gratar... se intorc pe partea opusa si acum pe fiecare puneti un virf de lingurita de parmezan ras sau alt cascaval .... cind se inmoaie parmezanul sunt coapte si feliile . Cu feliile astea se orneaza fiecare forma
In loc de dovlecel puteti folosi:
-fasole verde fiarta
-mazare fiarta
-morcove fiert (cuburi sau ras)
-spanac
-sfecla rosie fiarta sau coapta
-ciuperci
Se pot umple si cu :- cuburi de piept de pui pane- mici chiftelute- cuburi de cascaval pane- chiftelute de peste- sau chiar fileuri de peste fiert sau creveti- se poate servi si cu un sos de brinza si smintina ( fondue / fonduta)etc