gennaio 08, 2008

Antipasto con zucchine e semolino




Per la base:
300 ml acqua
2 cucchiai di semolino
1 zucchina
50 g mozzarella
50 g parmigiano
sale, pepe
1/2 cucchiaino di olio

Per il ripieno:
1 zucchina
parmigiano
peperone rosso e aneto (per guarnizione)

La zucchina, pulita, tagliata a cubetti e stufata in poco olio finché è cotta. Portare a ebollizione l’acqua, versare a pioggia il semolino mescolando con la frusta per non fare grumi. Cuocere mescolando per circa 10 minuti. Togliere dal fuoco, unire la mozzarella e il parmigiano e i cubetti di zucchina, regolare di sale e mescolare energicamente perché l’impasto sia omogeneo. Ungere d’olio l'interno di uno stampo. Versarvi un po’ di composto e con il fondo di un altro stampo, anch’esso unto d’olio, premere in modo da ottenere un incavo. Fate grigliare fette sottili di un’altra zucchina nella padella antiaderente e dopo 2–3 minuti giratele dall'altra parte, poi mettete un pizzico di parmigiano grattugiato su ogni zucchina. Togliere con molta delicatezza le coppette di zucchine dagli stampi; nell’incavo ricavato, ornate con le fette di zucchina grigliate, aneto e peperone rosso.

Al posto delle zucchine possiamo usare:

  • fagiolini

  • piselli

  • carota

  • spinaci

  • funghi

  • barbabietola (rapa rossa)

Gli stampi possono essere riempiti con:

  • bocconcini di petto di pollo impanati

  • mini polpettine

  • cubetti di provola impanata

  • polpettine di pesce

  • pezzetti di pesce lesso o al vapore o gamberi

  • fonduta di formaggio ecc.


pt baza:
300 ml apă
2 linguri de griș
1 dovlecel tăiat cuburi
1/2 linguriță de ulei
mozzarella, parmezan
sare, piper

pt umplutură:
dovlecel
parmezan
mărar
ardei gras roșu

Se taie cubulețe dovlecelul, se pune în tigaie împreună cu 1/2 linguriță de ulei și un praf de sare, se înăbușă la foc mic până se înmoaie bine. Se scot din tigaie. Se face grișul din apă + griș și se fierbe 10 minute, apoi se dă deoparte de pe foc și se adaugă dovlecelul cuburi, mozzarella și parmezanul. Se unge o formă de tartă sau de muffins pe interior cu ulei sau apă rece, se umple forma cu grișul amestecat. Se unge altă formă sau un pahar cu ulei sau apă rece pe exterior și se așază peste umplutura din prima formă. Se lasă la rece (în frigider). Când s-au răcit, se scot din forme: eu am întors cu fundul în sus și am scos mai întâi forma de bază (care în momentul acesta ajunge deasupra; dacă nu se dezlipește imediat, bateți ușor cu coada unei linguri ca într-o tobă și se va desprinde). Apoi o răsturnați pe farfurie și ridicați cu grijă și forma care a fost deasupra (cea care a format gaura). Separat, cât au stat formele în frigider, se taie felii subțiri un dovlecel, se prăjesc fără ulei pe tigaia de teflon sau pe grătar, se întorc pe partea cealaltă și acum pe fiecare puneți un vârf de linguriță de parmezan ras. Când se înmoaie parmezanul, sunt coapte și feliile. Cu feliile acestea se ornează fiecare formă.

În loc de dovlecel puteți folosi:

  • fasole verde fiartă

  • mazăre fiartă

  • morcov fiert (cuburi sau ras)

  • spanac

  • sfeclă roșie fiartă sau coaptă

  • ciuperci

Se pot umple și cu:

  • cuburi de piept de pui pane

  • mici chifteluțe

  • cuburi de cașcaval pane

  • chifteluțe de pește

  • fileuri de pește fiert sau creveți

  • sos de brânză și smântână (fondue / fonduta) etc.



english

For the base:
300 ml water
2 tablespoons semolina
1 zucchini
50 g mozzarella
50 g parmesan
salt, pepper
1/2 teaspoon oil

For the filling:
1 zucchini
parmesan
red bell pepper and dill (for garnish)

The zucchini, cleaned, cut into cubes and stewed in a little oil until cooked. Bring the water to a boil, pour in the semolina in a thin stream while stirring with a whisk to avoid lumps. Cook, stirring, for about 10 minutes. Remove from the heat, add the mozzarella and the parmesan and the zucchini cubes, adjust the salt and mix vigorously so the mixture becomes homogeneous. Grease the inside of a mold with oil. Pour in a little of the mixture, and with the bottom of another mold, also greased with oil, press in order to create a hollow. Grill thin slices of another zucchini in a non-stick pan and after 2–3 minutes turn them to the other side; now you must put a pinch of grated parmesan on each zucchini slice. Carefully remove the zucchini cups from the molds; in the hollow created, decorate with the grilled zucchini slices, dill, and red bell pepper.

Instead of zucchini we can use:

  • green beans

  • peas

  • carrot

  • spinach

  • mushrooms

  • beetroot (red beet)

The molds can be filled with:

  • breaded chicken breast bites

  • mini meatballs

  • breaded provola cubes

  • fish meatballs

  • pieces of boiled or steamed fish or shrimp

  • cheese fondue, etc.