300 gr farina 00
100 gr ( o quasi ) farina di grano duro
7 gr lievito di birra fresco+ 1 cucchiaino zucchero per sciogliere il lievito
1 cucchiaino sale
200 gr barbabietola lessa, sbucciata e grattugiata insieme con la sua acqua
acqua tiepida quanto basta
2 cucchiai olio
- amalgamare le due farine, la barbabietola grattugiata, aggiungere il lievito sciolto con lo zucchero e l'acqua per ottenere un impasto abbastanza morbido.
- versare l'olio sulle mani e impastate per 5-10 minuti
- versate nella forma ( io ho fato i bordi di carta stagnola e coperti nel interno con della carta da forno pero era meglio tagliare delle strisce da una teglia usa e getta .. sarà per la prossima volta.)
- lasciate a lievitare 1-2 ore e infornate nel fono già caldo a più di 220 °C fino quando il pane è cotto secondo il vostro forno.
nota:
la feta di pane è più rossa che nella foto
300 gr faina
100 gr faina de griu dur ( dar se poate si doar cu faina sau puteti inlocui cu o faina integrala .. )
7 gr de drojdie proaspata + 1 lingurita de zahar ca sa topim drojdia
1 lingurita de sare
200 gr sfecla rosie fiarta sau coapta, curatata de coaja si rasa pe razatoarea, cintarita impreuna cu tot lichidul pe care il lasa
apa calduta cit e nevoie
2 linguri de ulei
- amestecam faina, adaugam sfecla rasa impreuna cu lichidul ei, drojdia topita si apa calduta cite e nevoie ca s aobtinem un aluat destul de moale
- ungem miinile cu uleiul si framintam cca 10 minute
- varsam aluatul in forma ( eu am facut-o din bucati de folie de aluminiu pe care le-am invelit pe interior cu hiortie de copt dar data viitoare voi taia fisii din tavile de unica folosinta cele de alumniu )
- lasam sa dospeasca in forma 1-2 ore
- coacem in cuptorul deja fierbinte la peste 220 °C pina e gata .
english :
Ingredients:
300 gr flour
100 g durum wheat flour
7 g fresh yeast + 1 teaspoon sugar to melt the yeast
1 teaspoon salt
200 grams of boiled or baked red beets, peeled and grated breed, weighed with all the fluid it leave
room temperature water
2 tablespoons olive oil
- Mix the flour, add beet, yeast and water and knead to obtain a soft dough
- Brush with oil hands and knead about 10 minutes ( or add oil and knead with your robot , kitchen aid)
- Pour batter into shape (I made it from pieces of aluminum foil that I wrapped with baking papper )
- let it rise in the form for 1-2 hours
- bake it in the oven already hot at above 220 ° C until ready
english
300 g all-purpose flour
100 g (or almost) durum wheat flour
7 g fresh yeast + 1 teaspoon sugar to dissolve the yeast
1 teaspoon salt
200 g boiled beetroot, peeled and grated together with its liquid
Lukewarm water as needed
2 tablespoons oil
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Mix the two flours with the grated beetroot, add the dissolved yeast with the sugar, and add enough water to obtain a fairly soft dough.
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Pour the oil onto your hands and knead for 5–10 minutes.
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Transfer the dough into the baking form (I made the edges out of aluminum foil and lined the inside with baking paper, but it would have been better to cut strips from a disposable baking tray… next time!).
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Let rise for 1–2 hours, then bake in a preheated oven at over 220°C until the bread is cooked, according to your oven.
Note:
The loaf of bread is redder than it looks in the photo.