giovedì 21 maggio 2009

Ciambella con sciroppo di rosmarino - Chec cu sirop de rosmarin - Rosemary syrup ring cake


ingredienti per la ciambella :
una tazza di 250 ml sarà l'istrumento di misura

2 uova
1 tazza di zucchero
1/2 tazza olio (di semi) o burro sciolto
1/2 tazza latte
2 tazze farina OO
1 bustina di lievito per dolci

per lo sciroppo :
250 ml acqua
250 gr zucchero
rosmarino
succo di 1/2 limone

- prepariamo lo sciroppo versando nell'acqua lo zucchero e lasciamo bollire a fuoco baso con il coperchio 40-50 minuti , alla fine versate il succo di limone lasciate bollire un paio di minuti, aggiungete 1-2 rametti di rosmarino e spegnete la fiamma . Lasciate raffreddare / intiepidire coperto con il coperchio.
- frullate le uova con lo zucchero, aggiungete il latte, l'olio e la farina amalgamata con il lievito.
versate tutto nella teglia da ciambella (28 cm) coperta con la carta da forno e infornate nel forno già caldo per i primi 5 minuti a 200 °C e in seguito a 180 °C per il resto fino a 40-45 minuti .
- una volta cotta la ciambella toglietela dalla teglia, togliete la carta ( spennellando con acqua fredda la carta se non si stacca facilmente ) e adagiatela sul piato da portata.
- spennellate la ciambella tiepida con lo sciroppo e lasciate raffreddare prima di affettare. Non dovette aggiungere tutto lo sciroppo, poco alla volta e soltanto quanto volete secondo il vostro gusto per non ottenere un dolce affogato

nota :

* un po' troppo dolce , la prossima volta vorrei dimezzare lo zucchero
* potete usare la ricetta di ciambella allo yogurt http://lacucinadicrista.blogspot.com/2008/07/cake-allo-yogurt-limone-e-marmellata-di.html


in romana :


pt chec :
masuram totul cu o cana a carei capacitate este de 250 ml
2 oua
1 cana de zahar
1/2 cana ulei sau unt topit
1/2 cana lapte
2 cani fina OO
1 plic de praf de copt

pt sirop:
250 ml apa
250 gr zahar
zeama de la 1/2 de lamiie
1-2 crengute de rosmarin proaspat ( merge si cu rosmarin uscat)

- pregatiti siropul, puneti intr-o cratita apa cu zaharul si lasati sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac 40-50 minute, la sfirsit adaugati zeama de lamiie, lasati sa mai fiarba citeva minute, adaugati frunzele de rozmarin , stingeti flacara si lasati acoperit ( ca o infuzie) .

- batem ouale cu zaharaul, adauguam laptele si uleiul si la urma faina amestecata cu praful de copt . Varsam compozitia in tava cu gaura in mijloc ( ca de colac) cu diametrul de 28 cm si in care am pus hirtie de copt ( umezita si stoarsa bine, in felul asta va lua usopr forma tavii ) . Coacem la 200 ° C in cuptorul gata incalzit primele 5 minute dupa care continuam coacerea la 180 °C pentru restul timpului pina la 40-50 minute.

- scoatem checul din forma, daca hirtia nu se dezlipeste cu usurinta de prajitura ungeti cu pensula inmuiata in apa rece ( sau cu miinile ude ) hirtia si apoi se va ridica cu usurinta fara sa rupeti checul.

- puneti prajitura pe un platou si ungeti cu o pensula inmuiata in sirop, ungeti de mai multe ori si fara sa va grabiti, apoi turnati cu lingura usor de jur imprejur... Nu trebuie sa adaugati tot siropul dintr-o data si nici nu tb sa adaugati tot siropul ci numai cit va place voua ca sa nu obtineti un chec "inundat" ci doar insiropat.


ornati cu frunze proaspete de rozmarin chiar si cu feliute de lamiie (eventaul tinute putin in sirop) sau cu frunze de rosmarin din sirop .


english


a cup of 250 ml will be the instrument of measurement

ingredients :
2 eggs
1 cup sugar
1 / 2 cup oil (seed) or melted butter
1 / 2 cup milk
2 cups flour OO
1 teaspoon baking powder


For the syrup:
250 ml water
250 gr sugar
rosemary
juice of 1 / 2 lemon


- Prepare the syrup by pouring sugar into the water and boil for 40-50 minutes with the lid at the end add the lemon juice, simmer a few minutes, add 1-2 sprigs of rosemary and put out the flame. Let cool / cool covered with a lid.


- Whisk eggs with sugar, add milk, oil and flour mixed with yeast.

Pour into cake pan (28 cm) covered with baking paper and bake in preheated oven for the first 5 minutes at 200 ° C and at 180 ° C for the rest up to 40-45 minutes.


- When ready remove it from the cake pan, remove the paper (brush with cold water over the paper if the paper don't come off easily) and place it on the dial plate serving.


- Brush the warm cake with the syrup and let cool before serve it.