martedì 5 maggio 2009

Minestra di cicoria e l'atriplice (degli orti) - Ciorba de cicoare si loboda



cicoria e l'atriplice degli orti*
1 spicchio d'aglio
brodo vegetale
uovo
yogurt o latte fermentato
lardo affumicato **
levistico ( sedano di montagna) e/ o aneto

- mettiamo a bollire la cicoria lavata e tagliata in una pentola con del brodo vegetale il lardo affumicato
- lasciamo cuocere e verso la fine aggiungiamo le foglie di atreplice lavate e sminuzzate e lasciamo cuocere ancora alcuni minuti
- quando la minestra e pronta (le verdure sono cotte) aggiungiamo l'uovo sbattuto con lo yogurt nel quale abbiamo schiacciato i spicchi d'aglio ( se non vogliamo aggiungere l'aglio nella minestra passiamo lo yogurt nel colino e buttiamo l'aglio )e anche il levistico e/o aneto fresco e tritato togliendo la pentola dal fuoco.

* al suo posto potete usare foglie di spinaci, bietolina o lattuga
** si può preparare anche senza il lardo affumicato


in romana :

cicoare si loboda
1-2 catei de usturoi
supa
ou
iaurt sua lapte batut
slanina afumata *
leustean si/sau marar

- tocam cicoarea si o punem la fiert in supa impreuna cu slanina afumata sau osul de la prosciutto
- cind cicoarea e aproape fiarta adaugam si loboda spalata si tocata si mai alsa sa fiarba impreuna
- la sfirsit adaugam in supa oul batut cu iaurtul sau laptele batut in care am adaugat usturoiul strivit ( daca nu vreti sa adaugati usturoi in supa procedati ca mine, am trecut prin strecuratoare iurtul amestecat cu usturoiul care va ramine in strecuratoare) si leusteanul si/sau mararul proaspete si tocate in timp ce tragem oala de pe foc.

* se poate si fara slanina afumata daca nu aveti

in loc de loboda (dar in Romania se gaseste ) puteti folosi frunze de spanac, de sfecla sau chiar salata