venerdì 1 maggio 2009

Pizza e focaccia pugliese





500 g farina di semola di grano duro
360-380 ml acqua tiepida
un cubetto di lievito di birra fresco (25 g)
un cucchiaino di zucchero per sciogliere il lievito
2-3 cucchiai di olio
sale q.b.

per la pizza :
mozzarella
polpa di pomodoro con basilico

per la focaccia :
pomodorini ciliegina o cubetti di pomodori
sale grosso

impastate tutto e lavorate l'impasto per alcuni minuti, l'impasto deve essere morbido, soffice
lasciate a lievitare fino quando raddoppia il suo volume e lavoratelo di nuovo
stendete l'impasto nella teglia e scaldate il forno alla temperatura massima in questo tempo l'impasto lievita per la seconda volta
una volta raggiunta la temperatura desiderata condite la pizza e infornatela

- la focaccia si stende sulla teglia unta di olio e la farciremo con i cubetti di pomodoro o con i pomodori tagliati a metà o interi secondo la loro grandezza. Nella focaccia la mia amica Celestina aggiungeva anche spicchi d'aglio, coperti con un pezzo d'impasto perche l'aglio brucciato non ha un sapore gradevole

con questa quantità risultano 3 pizze diametro 30 cm o una pizza e una focaccia 20*30 cm


in romana

500 gr faina de griu dur
360-380 ml apa la temperatura camerei
1 cub de drojdie de bere proaspata (25 gr*)
1 lingurita de zahar ca sa topim drojdia
2-3 linguri de ulei
sare cit e nevoie

pt pizza:
pulpa de rosii cu busuioc
mozzarella

pt focaccia:
sare grunjoasa
rosii mici sau dc sunt mai mari taiate in cuburi sau in jumatati

amestecam faina cu apa, sarea si drojdia lichefiata cu ajutorul zaharului
framintam adaugind uleiul si lasam sa dospeasca pina cind aluatul va creste inca o data in volum
trebuie sa obtinem un aluat moale, dar care sa nu curga
cind aluatul a crescut suficient il intindem cu miinile in tavi si incalzim cuptorul la maxim, in acest timp aluatul va mai creste inca o data
cind cuptorul (al meu e pe gaz deci a durat pina s-a incalzit la temperatura dorita) ajunge la temperatura dorita (250-270°C) condimentam pizza si o coacem

- oentru focaccia aluatul il intindem intr-o tava de metal ( aluminiu era a mea) si asezam deasupra rosiile si sarea . In focaccia prietena mea Cekestina cea care mi-a dictat la telefon reteta :-) adauga si din loc in loc cite un catel de usturoi acoperit de aluat, caci usturoiul daca se arde da un gust neplacut.

din aceasta cantitate rezulta 3 pizze de diametru 30 cm sau 1 pizza si o focaccia de 20*30 cm

english:

500 gr semola/semolina flour ( durum wheat flour)
360-380 ml watter
25 gr fresh yeast
1 teaspoon sugar
2-3 spoon olive oli
salt

pizza topping:
tomato sauce with basil
mozzarella

focaccia topping:
tomato cherry or big tomato cut in pieces or half
ground salt

prepare the dough, knead it until the dough is smooth and elastic, about 10 minutes.
let it sit in a warm place until it doubles in size
preheat the oven to 250-270°C and take one ball of dough and flatten it with your hands on a flat baking sheet and let it sit until the oven heat
add the topping and bake the pizza.
you may obtain 3 pizzas 30 cm diameter or 1 pizza e 1 focaccia 20*30 cm

for the focaccia you have to add the topping and let it doubles in size again until you bake it. You can also add garlic cloves ( peeled) but you have to put it inside the dough or to cover it with the dough, be carefull don't burn it, because burnt garlic has an unpleasant taste.

This is my entry for Spring Country Breads di Cindystar BreadBakingday19