Spezzatino di patate con polpettine - Mincare de cartofi si chiftelute - Potato and meatballs stew

erano cosi prima di infornarle coperte di carta aluminio / asa aratau inainte sa le pun la cuptor acoperite cu folie de aluminiu:

semplice semplice ....

patate novelle
carne macinata
passata di pomodoro
condimenti e spezie varie secondo il vostro gusto ( sale, pepe, aneto e/o prezzemolo ) se volete dare un tocco orientale : cumino, cannella, chiodo di garofano ecc.

se la carne sembra grassa non aggiungete l'olio se invece la carne macinata e magra aggiungete nella salsa al massimo un cucchiaio di olio

- le patate sbucciate e tagliate a cubetti della misura delle polpette
- la carne condimentata al vostro piaccimento e formate le polpette ( tonde)
- adagiamo nella pirofila le patate e le polpette e versiamo sopra la passata di pomodoro con o senza olio.
- inforniamo nel forno già caldo, la pirofila coperta di aluminio e scoperta negli minuti
- se il sugo alla fine risulta troppo liquido sciogliete 1 cucchiaino di fecola di patate in pocca acqua fredda e versate nella salsa , amalgamate e lasciate al forno ancora per alcuni minuti.

in romana :


cartofi noi
carne tocata
sos de rosii
condimente si arome dupa gustul vostruc ( sare , piper, marar si/sau patrunjel) si daca vreti sa ii dati o aroma orienatala adaugati : scortisoara, cuisoare, chimen...


cartofii curatati si taiati in bucati de marimea chiftelutelor
formam chiftelute rotunde din carnea tocata aromata
asezam in vasul de sticla pentru cuptor cartofii si chiftelutele
varsam deasupra sosul de rosii
daca carnea este grasa nu mai adaugam ulei, daca carnea este slaba adaugam maxim 1 lingura de ulei in sosul de rosii
coacem in cuptorul incins deja, la inceput vasul acoperit cu folia de aluminiu iar in ultimele minute descoperit
daca sosul rezulta prea lichid adaugati o lingurita de amidon dizolvat in apa rece si amestecati in sos , apoi mai lasati la cuptor citeva minute


english

new potatoes
minced meat
tomato sauce
spices and flavors (salt, pepper, dill and/or parsley) and if you want to give a oriental flavor add: cinnamon, cloves, cumin ...


Peel and cut the potatoes into pieces same size of meatballs
mix the minced meat with spices and fresh parsley or dill
place in a glass oven pan potatoes and meatballs
pour over tomato sauce and a tbsp of oil ( optional)

bake in allready hot oven at the begining covered with aluminum foil and in the last minute without

if the sauce it is too liquid add a teaspoon of starch dissolved in cold water and stir into, then leave in oven a few minutes

7 commenti:

ebalsemin ha detto...

Sai una cosa? Dovresti proprio scrivere un libro di cucina oltre al blog che hai. Sei veramente brava...:)

Cristina ha detto...

Grazie Ebalsemin!
Sarebbe un sogno bello però personalmente credo che l'internet è il futuro ;-) perché senza di esso non avrei conosciuto tante persone, non avrei sbirciato nelle loro cucine e non avrei imparato tanto ..

ebalsemin ha detto...

Sì hai ragione e la penso come te. Internet è il futuro, e qui hai più visibilità.

Alhambra ha detto...

...desi, draga Cristina, eu as cumpara cu draga inima o carticica scrisa de tine in ale bucatarelii :)!

Cristina ha detto...

Alhambra multumesc mult pentru incredere .. ca sa spun drept poate m-ar fii atras mai multideea daca as fii avut copii carora sa le las mostenire si daca mama si bunicile mele nu ar fii plecat dintre noi atit de devreme, cind eu inca nu aveam timpul si nici pasiunea ca sa pot invata de la ele ... Culmea este ca nici una dintre ele nu au mai avut nici macar un caiet de retete, totul se transmitea pe cale orala sau stind alaturi de cea care prepara. Cine s-ar fii gindit ca voi ajunge sa imi storc mintea ca sa imi amintesc gusturile copilariei...
Acum ma multumesc sa impart cu toti cei care citesc blogul meu retetele amintirilor mele si sa invat si pun in practica bunatatile pe care alte doamne si domnisoare din lumea larga au bunavointa sa le imparta cu ..si cu mine.

Sa stii ca bijuurile tale sunt absolut superbe .. nu stiu dc ti-am mai spus ;-) ...

ps
eu nu prea cumpar nici reviste de bucatarie de cind cu moda blogurilor culinare .. daca ar fii dupa mine autorii si editorii ar muri de foame :-) dar as cumpara cu placere o carte de bucate care sa impleteasca amintirile din copilarie sau aventuri, calatorii si retete ...

Alhambra ha detto...

ma bucur ca ti-au placut ;)
daca-ti place ceva, sunt de vanzare, da-mi un semn si se rezolva...am vazut cu placere ca avem prieteni comuni, by the way :)
in alta ordine de idei, prezentarile tale super ma fac sa ma (re)apuc de gatit....eu mai am caietul bunicii, poate intr-o zi incerc ceva cu tot cu poze...

Cristina ha detto...

Alhambra asa e .. avem prieteni comuni ( poate chiar ne-am cunoscut n-ar fii exclus ori aici unde stau ei acum ori la garsoniera de la Cotroceni).
Poate cine stie daca gasesti cvreo reteta care sa iti aminteasca de copilarie folosesti caietul bunicii.. cu poze evident !

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