gennaio 07, 2009

Torta cocco e arance - Prajitura cu portocale si cocos - Orange coconut cake





Ingredienti:
2 uova
125 g burro (cremoso)
50 g cocco disidratato
250 g zucchero
180 g farina autolievitante / o farina 00 + 1/2 bustina lievito per dolci
scorza di un'arancia grattugiata
100 ml latte
150 ml acqua frizzante

glassa al cocco:
60 ml o di più succo di arancia
1/2 cucchiaino scorza di arancia grattugiata
90 g cocco disidratato
140 g zucchero a velo

teglia 24 cm diametro ( quella classica a cerniera)
forno scaldato a 180 °C

- ho separato i tuorli , ho aggiunto burro e zucchero e ho frullato tutto per ottenere una crema
- ho grattugiato la scorza d'arancia, l'ho aggiunta nella crema insieme al cocco, l'acqua frizzante e il latte, farina e il lievito e ho frullato ancora un po'
- ho montato a neve i albumi e gli ho aggiunti al impasto mescolando in verticala.
- ho versato tutto nella teglia foderata con carta da forno e o infornato a 180 °C nel forno già caldo per cca 60 minuti. Ho fatto la prova stecchino deve uscire pulito anche se non deve essere uscire asciuto perche il dolce è un po' morbidino, bagnato .
- ho lasciato 10 minutio prima di toglierlo dalla teglia , io ho rigirato il dolce in un piato da portata e ho tolta la carta .
-quando la torta è alla temperatura della stanza ho spennellato la glassa che avevo preparato in questo tempo.

romana


Ingrediente:
2 oua
125 g unt (cremos)
50 g cocos ras
250 g zahar
180 g faina cu agent de crestere /sau faina + 1/2 plic praf de copt
coaja rasa de la o portocala
100 ml lapte
150 ml apa minerala

glazura de cocos:
60 ml sau mai mult suc de portocala
1/2 lingurita coaja rasa de portocala
90 g cocos ras
140 gr zahar pudra


tava mea era cea clasica de tort care se deschide (24 cm)
cuptorul a fost incalzit din timp la 180 °C

- am separat galbenusele, am adaugat untul si zaharul si am mixat pina au devenit o crema spumoasa
- am adaugat coaja rasa, apa si laptele, faina , praful de copt si cocosul si am mai mixat putin
- am batut spuma albusele si le-am adaugat amestecind de sus in jos
- am varsat totul in tava cu hirtie de copt si am copt in cuptorul deja cald la 180 °C pt cca 60 minute, am acut roba cu scobitoarea care tb sa iasa curata dar nu tb sa iasa uscata caci prajitura e mai umeda chiar destul de umeda pina se raceste
- am lasat 10 minute sa sa raceasca inainte de a o scoate din forma si din hirtie, eu am intors-o cu fundul in sus ca sa imi fie mai usor sa desprind hirtia
- cind prajitura a ajuns la temperatura camerei ungem glazura pe deasupra, glasura pe care o pregatim cit timp prajitura se raceste

english

Ingredients:
2 eggs
125 g butter (soft)
50 g desiccated coconut
250 g sugar
180 g self-rising flour / or 00 flour + 1/2 packet baking powder
grated zest of one orange
100 ml milk
150 ml sparkling water

Coconut glaze:
60 ml or more orange juice
1/2 teaspoon grated orange zest
90 g desiccated coconut
140 g powdered sugar

24 cm springform pan
oven preheated to 180 °C

  • I separated the yolks, added butter and sugar, and mixed everything until creamy.

  • I grated the orange zest and added it to the cream together with the coconut, sparkling water, milk, flour, and baking powder, then blended a bit more.

  • I whipped the egg whites to stiff peaks and added them to the batter, mixing gently from bottom to top.

  • I poured everything into the pan lined with baking paper and baked at 180 °C in the preheated oven for about 60 minutes. I did the toothpick test: it should come out clean, even though the cake shouldn’t be completely dry because it’s meant to be slightly soft and moist.

  • I let it rest for 10 minutes before removing it from the pan. I flipped the cake onto a serving plate and removed the baking paper.

  • When the cake reached room temperature, I brushed on the glaze I had prepared in the meantime.