lunedì 14 aprile 2008

Confettura di pomodori verdi alla vaniglia - Dulceata de gogonele cu vanilie



- i pomodori verdi tagliati a fette e tolti i semi
- mettiamo acqua con aceto bianco o di mele a bollire ( per ogni 2 l di acqua 300 ml di aceto non più di 9° ) e versiamo le fette di pomodori, lasciamo a bollire al fuoco basso per 1 ora o fino quando le fette sembrano più trasparente , al occhio si vede la differenza
- scolate e lavate in acqua fredda, lasciate per una decina di minuti in acqua fredda e scolate di nuovo molto bene ( se abbiate lessato una quantità grande di pomodori lasciate in acqua fredda più tempo e poi a scolare anche per tutta la notte )
- pesate e per ogni kilo di pomodori usiamo 1 kilo di zucchero e 500 ml acqua
- prepariamo il sciroppo con acqua e zucchero, facciamo bollire e quando inizia a legare aggiungiamo le fette di pomodori
- lasciamo a bollire a fuoco basso fino quando e pronto ( facciamo la prova piattino)
- spegniamo il fuoco e aggiungiamo la vaniglia
- versiamo la confettura nei barattoli sterilizzati , chiudiamo e capovolgiamo i barattoli .. lasciamo a raffreddare cosi .




in romana :


- gogonelele se taie felii si se curata de simburi 
- se pun la fiert in apa cu otet ( la 2 l de apa 300 ml otet nu mai puternic de 9°) cind au fiert ( cca 1 ora ) trebuie sa vedeti diferenta :la inceput sunt mate ca orice gogonea dar fierbind la foc mic de tot devin usor transparente .. nu vor arata exact ca niste bucati de sticla dar vor fii mai transparente decit la inceput
- se rastoarne in strecuratoare si se clatesc cu apa rece, apoi se lasa din nou in oala in care au fiert insa de data asta in apa rece ( ca sa fim siguri ca iese mirosul de otet , in caz ca a ramas).
- se strecoara din nou si se lasa cca 2 ore ( dc e cantitate mai mare le puteti lasa si o noapte intreaga ) la scurs
- se cintaresc (asa scurse )
- se face un sirop din zahar si apa 
- cind siropul da in clocot adaugam feliile oparite
- lasam sa fiarba pina este legat ( face fir : luam sirop intre 2 degete aratator si degetul mare si le lipim si le indepartam , dc se formeaza fir e ok sau facem proba cu farfuriuta ) .. nu trebuie sa fiarba mai mult decit e necesar si nici la foc mare ca sa nu se ingalbeneasca .
- in careta Jurcovanei scrie ca putem adauga citeva picaturi de colorant verde alimentar ca sa le aducem la culoarea initiala .. eu nu am urmat acest sfat
- dupa ce sunt fierte si am stins flacara adaugam vanilina sau zahar vanilat
- punem in borcane curate si sterilizate (perfect uscate) cu capac cu filet.. inchidem capacul si intoarcem borcanul cu fundul in sus, lasam pina se raceste, se va forma vid si capacul se va inchide perfect

 dulceata tine perfect fara sa mai fie nevoie sa fierbeti borcanele la bain marie...