1 cipolla picola o 1/2 cipolla
1-2 spicchi di aglio
olio EVO
1 bicchiere grande con passata di pomodoro grossa o pomodori pelati o pomodori freschi a cubetti
prezzemolo fresco
1 cucchiaio concentrato di pomodoro
100-200 gr fagiolini
2-3 patate
sale, pepe
- mettiamo la cipolla tagliata sottilissima a ammorbidirsi nel olio con sale in una pentola di ghisa
- aggiungiamo l'aglio ( tritato o intero), le patate sbucciate e tagliate a fette o a spicchi, il prezzemolo tritato e i pomodori
- amalgamiamo bene e sopra mettiamo i fagiolini lavate, mondati e tagliati a 3-4 cm lunghezza- versiamo acqua per coprire tutto ( senza amalgamare le patate con i fagiolini)
- lasciamo cuocere sul fuoco basso sotto il coperchio fino quando i fagiolini e le patate sono pronte.
si serve tiepido con formaggio Feta o con un cucchiaio di yogurt e/oon una spruzzata di succo di limone
in romana :
1 ceapa mai mica sau doar 1/2 dintr-o ceapa mare
1-2 catei de usturoi
ulei de masline
1 cana ( pahar mare ) cu suc de rosii cu pulpa sau rosii din conserva curatate de pielita sau chiar rosii proaspete curatate de pielita si taiate cuburi
1 lingura de bulion ( concentrat)
100-200 gr fasole verde
2-3 cartofi
sare, piper
- punem ceaa taiata subtire sa se inmoaie in ulei cu sare intr-o cratita de tuci
- adaugam usturoiul ( tocat sau intreg ca sa il putem recupera si arunca la sfirsit), cartofii curatati de coaja, spalati si taiati in sferturi sau in felii mai groase, patrunjelul si rosiile ( suc si concentrat)
- amestecam bine si deasupra punem fasolea verde spalata, curatata si rupta la dimensiunea de 3-4 cm
- varsam apa cit sa acopere totul fara insa sa amestecam
- lasam sa fiarba la foc mic in cratita de tuci acoperita cu capac pina cind sunt moi de intra furculita ...
se serveste calduta ( nu fierbinte ) impreuna cu brinza Feta sau cu o lingura de iaurt grecesc si/sau stropita cu putin suc de lamiie
In Grecia dal 5-25 maggio con L'Abbecedario culinario europeo
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