ottobre 23, 2008

Minestra con le polpette di pesce - Ciorba cu perisoare de peste - Fish meatballs soup


per le polpettine di pesce :
200 gr pesce pulito di lische
50 gr mollica di pane
1 uovo sbattuto ( o meno )
farina, sale

per la minestra:
1 patata
1 carota
1 pezzo di sedano rapa ( facoltativo)
1/4 peperone rosso ( o verde)
1-2 pomodori pelati schiacciati
brodo di pesce ( si può preparare con la testa e la coda del pesce)
1 cucchiaino di olio
1/4 cipolla grattugiata
succo di 1/2 limone
sedano di montagna / levistico


- si prepara un brodo di pesce con la testa e la coda del pesce se usiamo un pesce intero o più pesci piccoli .. acqua, sale che una volta pronto si passa per il collino
- mettiamo nella pentola dove vogliamo cuocere la minestra un cucchiaio di olio e la carota a fette, la cipolla grattugiata, sedano rapa grattugiato e il peperone a pezzettini , saliamo e lasciamo un po' cuocere un paio di minuti a fuoco basso
- versiamo sopra il brodo di pesce e se c'è bisogno ancora dell'acqua e lasciamo cuocere a fuoco basso/medio fino quando le verdure sono pronte.
- aggiungiamo i pomodori e lasciamo bollire, in questo tempo prepariamo le polpette
- i filetti di pesce o la carne del pesce pulite le lische la mettiamo nel trita carne /robot/ tritatutto aggiungiamo la mollica di pane ( ammollata e strizzata ) . Versiamo tutto in un piatto e aggiungiamo l'uovo sbattuto quanto basta ( se l'uovo e troppo grosso uno intero e troppo).
- facciamo delle polpette che le passiamo nella farina e le mettiamo nel brodo bollente . Abbassiamo la fiamma al minimo e lasciamo quasi 15 minuti a bollire.
- per ultimo mettiamo il succo di limone e le foglie di levistico (sedano di montagna). Se non lo trovate va bene anche il prezzemolo o le foglie di sedano . Io ho messo le foglie nella pallina per il tè e l'ho lasciato nel brodo per lasciare solo l'aroma, perché il mio levistico era secco.

in romana :


pt perisoare :
200 gr peste ( curatat de oase)
50 gr miez de piine
1 ou batut ( sau mai putin dc oul e foarte mare )
faina , sare

pt ciorba:
1 cartof
1 morcov
1 bucata de radacina de telina ( facultativ)
1/4 ardei gras rosu (sau verde)
1-2 rosii curatate de pielita si strivite
supa de peste ( se poate pregati cu capul si coada pestelui )
1 lingurita de ulei
1/4 ceapa rasa
zeama de la 1/2 lamiie
leustean


- pregatim o supa de peste cu capul si coada pestelui sau cu alti pesti mai mici .. apa, sare si cind e gata il trecem prin strecuratoare si pastram numai supa clara
- punem in oala in care vrem sa pregatim ciorba 1 lingurita de ulei si morcovul taiat rondele , ceapa rasa, telina rasa si ardeiul taiat marunt, sare si lasam 2 minute la foc mic sa se inmoaie
- varsam deasupra supa e peste si dc mai e nevoie mai adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic/ mediu pina cind legumele sunt gata .
- adaugam rosiile si mai lasa sa fiarba la foc mic in timp ce pregatim perisoarele
- pestele filè sau crnea de peste curatat de oase o punem in robot sau in masina de tocat impreuna cu miezul de piine inmuiat si stors . varsam totul intr.o farfurie si adaugm oul batut (cit e nevoie caci dc oul e f mare s-ar putea sa fie prea mult )
- formam perisoarele pe care le trecem prin faina si le punem la fiert in supa ce clocoteste la foc mic, cu flacara la minim fierbem cca 15 minute
- la sfirsit de tot adaugam sucul de lamiie si frunzele de leustean.. daca nu aveti leustean puteti pune si patrunjel sau telina ( eu le-am pus in bila cu gaurele pt ceai si le-am lasat in ciorba doar cit sa isi lase aroma )

english

For the fish meatballs you need 200 g of fish cleaned of bones, 50 g of bread crumbs (from the soft inside), a lightly beaten egg (or less), flour and salt.

For the soup you need a potato, a carrot, a small piece of celeriac (optional), a quarter of a red pepper (or green), one or two peeled tomatoes crushed by hand, fish broth (which can be prepared using the head and tail of the fish), a teaspoon of oil, a quarter of a grated onion, the juice of half a lemon, and lovage.

First prepare a fish broth using the head and tail if you are working with a whole fish or several small fish. Add water and salt, and once the broth is ready, strain it.

In the pot where you intend to cook the soup, heat a teaspoon of oil and add the sliced carrot, the grated onion, the grated celeriac and the chopped pepper. Add salt and let everything cook for a couple of minutes over low heat. Pour in the fish broth and, if necessary, add more water. Let it simmer over low to medium heat until the vegetables are tender.

Add the tomatoes and let the soup continue to boil while you prepare the meatballs. Place the fish fillets or the boneless fish meat into a grinder/food processor together with the bread crumbs previously soaked and squeezed. Transfer everything to a plate and add as much beaten egg as needed (if the egg is too large, a whole one may be too much). Form small meatballs, roll them lightly in flour and drop them into the boiling broth. Lower the flame to the minimum and let them cook for about fifteen minutes.

To finish, add the lemon juice and the lovage leaves. If you can’t find lovage, parsley or celery leaves are fine. I put the leaves inside a tea ball and left it in the broth just to release the aroma, because my lovage was dried.