lunedì 14 luglio 2008

Yogurt home made - Iaurt facut in casa

1 l latte (intero, scremato, parzialmente scremato, fresco o UHT ..)*
4 cucchiai di yogurt intero**


- in una pentola facciamo scaldare il latte fino a quasi 40 °C
- aggiungiamo lo yogurt e mescoliamo tutto con una frusta o un cucchiaio di acciaio (NO legno)
- versiamo il composto nei barratoli/ vasetti
- i vasetti ben chiusi adagiati in una pentola con 3 ditta di acqua tiepida , coperta con un coperchio e con una coperta per mantenere la temperatura constante per minimo 12 ore
- trascorso il tempo lo yogurt e pronto per mettere i vasetti nel frigo

* io ho preparato tutto ieri verso mezzogiorno e oggi alla prima ora ho messo i vasetti nel frigo
** usando il latte o yogurt parzialmente scremati lo yogurt risulta liquido ( da bere), mescolando più tipi di yogurt e a volte usando il latte intero


si può preparare tutto in una pentola con coperchio al posto dei vasetti




in romana :


1 l de lapte ( proaspat sau UHT degresat sau nu )*
4 linguri de iaurt **

- incalzim laptele pina la aprox. 40 °C ( adica cit sa putem tine degetul in el)
- adaugam iaurtul si amestecam bine
- varsam lichidul obtinut in borcane inchise apoi cu capace cu filet
- punem borcanele intr-o cratita cu 3 degete de apa calduta, acoeprim cratita cu capac si infasuram totul intr-o patura, fete de masa etc ... pentru a mentine temperatura constanta in urmatoarele 12 ore
- dupa cele 12 ore iaurtul e gata sa fie pus la rece in frigider si cind este racit e tocmai bun de mincat

* eu am preparat totul ieri pe la prinz si azi dimineata la prima ora iaurtul era deja gata iar acum borcanele sunt in frigider la racit
** folosind lapte si/sau degresat iaurtul obtinut va rezulta lichid, de baut...

nota : Nu trebuie sa il faceti in borcanele daca nu vreti, se poate pune totul intr-o craticioara cu capac si apoi craticioara in cratita cea mare cu apa calduta, totul acoeprit si tinut la temperatura constanta pt cca 12 ore