3 cucchiai farina OO
250 gr burro o margarina
300 gr zucchero a velo
buccia e succo di 1 limone
250 gr burro o margarina
300 gr zucchero a velo
buccia e succo di 1 limone
sfoglia / l'impasto :
3 uova
5 cucchiai zucchero a velo
5 cucchiai olio ( di semi)
2 cucchiai latte
1 cucchiaio ammoniaca alimentare o bicarbonato o polvere lievitante ( viene meglio con l'ammoniaca alimentare che si compra nella farmacia)
sale
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo duro (cca. 400 gr)
3 uova
5 cucchiai zucchero a velo
5 cucchiai olio ( di semi)
2 cucchiai latte
1 cucchiaio ammoniaca alimentare o bicarbonato o polvere lievitante ( viene meglio con l'ammoniaca alimentare che si compra nella farmacia)
sale
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo duro (cca. 400 gr)
glassa :
zucchero a velo e succo di limone q.b. per diventare una crema
o
solo zucchero a velo
- il latte e i 3 cucchiai di farina amalgamate sul fuoco in una pentola con una frusta fino quando si ottiene una crema, la lasciamo a raffreddarsi
- amalgamiamo il burro con lo zucchero a velo e aggiungiamo tutto alla crema freda ( alla temperatura ambiente).
-aggiungiamo anche la buccia e il succo di un limone .
- sbattiamo le 3 uova più 5 cucchiai zucchero a velo, 5 cucchiai olio, 2 cucchiai latte e l'ammoniaca , sale e la farina.
- dividiamo l'impasto in 3 parti e stendiamo 3 sfoglie che facciamo cuocere sul retro della teglia infarinata per bene nel forno già caldo a fuoco medio per 2-3 minuti o fino quando avranno un colore dorato.
- scegliamo la sfoglia più bella per aggiungerla per ultima (sopra)
- su un tagliere o un piatto da portata grande quanto le sfoglie mettiamo carta da forno e la prima sfoglia , versiamo sopra 1/2 della crema , la seconda sfoglia e l'altra metà della crema e l'ultima sfoglia ( la più bella che non deve essere rotta )
- sopra il dolce cosi "costruito" aggiungiamo carta da forno e un piccolo peso o un altro tagliere e lasciamo fino al giorno dopo, al freddo ( non in frigo ma in una stanza fresca)
- sopra il dolce cosi "costruito" aggiungiamo carta da forno e un piccolo peso o un altro tagliere e lasciamo fino al giorno dopo, al freddo ( non in frigo ma in una stanza fresca)
Nel secondo giorno versiamo sopra la glassa o solo zucchero a velo e possiamo tagliare il dolce a quadretti perché e morbido .
in romana :
crema:
1/2 l lapte
3 linguri faina OO
250 gr unt sau margarina
300 gr zahar pudra
zeama de la 1 lamiie
foi:
3 oua
5 linguri zahar pudra
5 linguri ulei
2 linguri lapte
1 lingurita amoniac
1 virf de cutit de sare
faina cit cuprinde pentru a obtine un aluat nu prea tare (cca. 400 gr)
glazura :
zahar praf si suc de lamiie cit e nevoie ca sa obtinem o crema
sau numai zahar praf
- laptele si cele 3 linguri de faina se amesteca intr-un vas pe foc
- amestecam cu telul pina obtinem o crema care se desprinde de pe fundul vasului dupa care lasam la racit.
-se freaca untul sau margarina cu zaharul pudra peste care se adauga crema ( din lapte si faina) rece.
- coaja rasa si zeama stoarsa de la lamiie se adauga si ele in crema amestecata cu untul si zaharul.
- batem cele 3 oua cu 5 linguri de zahar pudra, adaugam 5 linguri de ulei, 2 linguri lapte, 1 lingurita de amoniac, un praf de sare si faina.
- impartim aluatul in 3, iar din fiecare parte intindem cite foaie pe care o coacem pe fundul tavii presarate cu faina sau pe hirtie de copt, la foc mediu citeva minute (2-3 minute) doar pina cind capata o culoare aurie.
- alegem cea mai frumoasa foaie si o tinem pentru a o aseza deasupra
- pe un fund de bucatarie asezam o foaie pe hirtie de copt, turnam jumatate din cantitatea de crema , asezam a doua foaie si turnam restul de crema dupa care aseazam deasuora foaia cea mai aratoasa ..
- peste prajitura punem o coala alba de hirtie si o greutate , un alt fund de bucatarie ( sa nu fie foarte mare greutate caci strivim prajitura) si lasam la rece pina a doua zi.
A doua zi turnam glazura sau doar pudram cu zahar pudra si taiem prajitura ale carei foi acum sunt moi.