


250 gr burro o margarina
300 gr zucchero a velo
buccia e succo di 1 limone
3 uova
5 cucchiai zucchero a velo
5 cucchiai olio ( di semi)
2 cucchiai latte
1 cucchiaio ammoniaca alimentare o bicarbonato o polvere lievitante ( viene meglio con l'ammoniaca alimentare che si compra nella farmacia)
sale
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo duro (cca. 400 gr)
glassa :
- il latte e i 3 cucchiai di farina amalgamate sul fuoco in una pentola con una frusta fino quando si ottiene una crema, la lasciamo a raffreddarsi
- amalgamiamo il burro con lo zucchero a velo e aggiungiamo tutto alla crema freda ( alla temperatura ambiente).
-aggiungiamo anche la buccia e il succo di un limone .
- sbattiamo le 3 uova più 5 cucchiai zucchero a velo, 5 cucchiai olio, 2 cucchiai latte e l'ammoniaca , sale e la farina.
- dividiamo l'impasto in 3 parti e stendiamo 3 sfoglie che facciamo cuocere sul retro della teglia infarinata per bene nel forno già caldo a fuoco medio per 2-3 minuti o fino quando avranno un colore dorato.
- scegliamo la sfoglia più bella per aggiungerla per ultima (sopra)
- sopra il dolce cosi "costruito" aggiungiamo carta da forno e un piccolo peso o un altro tagliere e lasciamo fino al giorno dopo, al freddo ( non in frigo ma in una stanza fresca)
in romana :
crema:
Cream:
1/2 liter milk
3 tablespoons all-purpose flour
250 g butter or margarine
300 g powdered sugar
grated peel and juice of 1 lemon
Pastry / the dough:
3 eggs
5 tablespoons powdered sugar
5 tablespoons oil (seed oil)
2 tablespoons milk
1 tablespoon baker’s ammonia or baking soda or baking powder (it comes out better with baker’s ammonia, which you can buy at the pharmacy)
salt
flour as needed to obtain a dough that is not too hard (approx. 400 g)
Glaze:
powdered sugar and lemon juice as needed to become a cream
or
just powdered sugar
– Mix the milk and the 3 tablespoons of flour in a pot on the stove with a whisk until you obtain a cream, then let it cool.
– Mix the butter with the powdered sugar and add everything to the cooled cream (at room temperature).
– Also add the grated peel and juice of one lemon.
– Beat the 3 eggs with 5 tablespoons powdered sugar, 5 tablespoons oil, 2 tablespoons milk, the baker’s ammonia, salt, and the flour.
– Divide the dough into 3 parts and roll out 3 sheets, which you bake on the back of a well-floured baking tray in the preheated oven at medium heat for 2–3 minutes, or until they have a golden color.
– Choose the nicest sheet to place on top (it should not be broken).
– On a cutting board or serving plate as large as the sheets, place parchment paper and the first sheet, spread half of the cream on top, then the second sheet and the other half of the cream, and finally the last sheet (the prettiest one that should not be broken).
– Place parchment paper on top of the assembled cake and a small weight or another board, and leave it until the next day in a cool place (not in the fridge but in a cool room).
On the second day, pour the glaze on top or just powdered sugar, and you can cut the cake into squares because it is soft