lunedì 28 luglio 2008

Ayran


 AYRAN - è una bevanda fresca, dissetante.. molto estiva ! Tipica nel Medio Oriente. Nata per preservare lo yogurt aggiungendo il sale. Io l'ho assaggiata per la prima volta in un fast food libanese ( Spring Time) a Bucarest ( Romania) e dopo in occasione delle mie vacanze in Turchia. Si spossa benissimo con il kebab e secondo i miei gusti anche con le ciambelline turche con i semi di sesamo :"simit"





ingredienti principali sono lo yogurt e l'acqua in parti uguali o due parti yogurt e una di acqua secondo quanto e spesso il vostro yogurt, la bevanda deve essere liquida, da bere, liscia non troppo spessa.

yogurt
acqua
sale
foglie di menta essiccate e sminuzzate *(facoltativo)

si sbatte lo yogurt per una trentina di secondi ( si usa il blender o la frusta)
si aggiunge l'acqua ( lentamente) e il sale e si sbatte / frulla ancora mezzo minuto


*alla fine anche le foglie di menta se vi piace



in romana :

este o bautura de vara, care te face sa iti treaca setea. A fost inventata pentru a putea conserva mai mult timp iaurtul adaugind in el sare. Este specifica Orientului Mijlociu ( Liban, Turcia etc ) dar si in Balcani. Se potriveste foarte bine alaturi de un kebab dar dupa parerea mea merge foarte bine si cu un covrig (cu susan) turcesc "simit".

ingredientele principale sunt iaurt si apa in cantitati egale sau doua parti de iaurt si una de apa, depinde de iaurt caci bautura care rezula nu trebuie sa fie foarte "groasa" ci lichida, de baut.

iaurt
apa
sare
frunze de menta uscate si maruntite * ( facultativ)

se pune iaurtul in blender si se bate circa 30 secunde
se adauga apa ( incetisor) si sarea si se continua baterea in blender sau cu telul para pentru alte 30 minute

* se adauga menta uscata si tocata marunt doar daca va place...