luglio 25, 2008

Bucce di patate novelle con formagio - Coji de cartofi noi cu brinza - Potato skins with cheese




Bucce di patate novelle ben lavate e spazzolate
olio , sale
formaggio feta o scamorza affumicata o provolone piccante


sbucciate le patate con un po' di polpa
friggere le bucce nel olio molto caldo *
lasciatela sulla carta da cucina per togliere il grasso in eccesso
salate **
sopra le bucce grattugiamo il formaggio

* se non vogliamo friggere nel olio possiamo scottare in acqua bollente le bucce e infornarle nel forno già caldo a temperatura molto alta .. tolte dal forno quando si forma la crosticina aggiungiamo sale e formaggio
** meglio con sale grosso e ancora meglio con un sale speziato / alle erbe aromatiche / sale affumicato o perché no se giochiamo in casa con la buonissima salamoia bolognese

per la salamoia bolognese : Tritare con la mezzaluna aglio, rosmarino e salvia. In un mortaio mettere sale grosso e le erbe tritate e pestare bene sminuzzando il composto. La salamoia si conserva in un barattolo a chiusura ermetica.


in romana :


Cartofii spalati foarte bine cu o periuta
sare
brinza ( feta/ telemea/ cascaval/ cascaval afumat sau picant)
ulei pentru prajit *

curatam cartofii de coaja lasind putin din pulpa cartofului pe coaja
prajim in ulei bine incins
scoatem pe hirtie de bucatarie ca sa se scura grasimea in exces
saram cojile de cartof **
adaugam brinza/cascavalul ras

* daca nu vrem sa prajim cojile de cartof putem sa le oparim in apa clocotita timp de citeva minute apoi le scurgem si le punem in cuptorul bine incins sa se coaca, cind au devenit crocante sunt gata sa le scoatem din cuptor si sa adaugam sarea si brinza /cascavalul ras

** pentru un gust deosebit sau cind brinza folosita nu este nici afumata nici picanta, deci fara un gust prea puternic putem folosi srea aromata/ condimentata/ sarea cu ierburi aromate / sarea afumata / sau saramura bolonieza

Saramura bolonieza : Tocam cu un cutit ( semiluna ) usturoi, frunze de rozmarin, frunze de salvie . Intr-un mojar punem sare grunjoasa si amestecul de mai sus si pisam amestecind bine. Saramura se pastreaza in borcane inchise ermetic si citeva luni .

english

Wash and scrub the skins of new potatoes well, peel them so that each strip includes a little flesh, then fry the peels in very hot oil, drain them on kitchen paper to remove excess fat, salt them, and grate feta, smoked scamorza, or spicy provolone over the top. If you prefer not to fry, you can briefly blanch the peels in boiling water and then roast them in a very hot oven until they turn crisp before adding salt and cheese. Coarse salt works best, especially if it is seasoned with herbs, smoked, or—if you want a local touch—used to make salamoia bolognese, which is prepared by finely chopping garlic, rosemary, and sage, then pounding them in a mortar with coarse salt and storing the mixture in an airtight jar.