venerdì 25 luglio 2008
Bucce di patate novelle con formagio - Coji de cartofi noi cu brinza
Bucce di patate novelle ben lavate e spazzolate
olio , sale
formaggio feta o scamorza affumicata o provolone piccante
sbucciate le patate con un po' di polpa
friggere le bucce nel olio molto caldo *
lasciatela sulla carta da cucina per togliere il grasso in eccesso
salate **
sopra le bucce grattugiamo il formaggio
* se non vogliamo friggere nel olio possiamo scottare in acqua bollente le bucce e infornarle nel forno già caldo a temperatura molto alta .. tolte dal forno quando si forma la crosticina aggiungiamo sale e formaggio
** meglio con sale grosso e ancora meglio con un sale speziato / alle erbe aromatiche / sale affumicato o perché no se giochiamo in casa con la buonissima salamoia bolognese
per la salamoia bolognese : Tritare con la mezzaluna aglio, rosmarino e salvia. In un mortaio mettere sale grosso e le erbe tritate e pestare bene sminuzzando il composto. La salamoia si conserva in un barattolo a chiusura ermetica.
in romana :
Cartofii spalati foarte bine cu o periuta
sare
brinza ( feta/ telemea/ cascaval/ cascaval afumat sau picant)
ulei pentru prajit *
curatam cartofii de coaja lasind putin din pulpa cartofului pe coaja
prajim in ulei bine incins
scoatem pe hirtie de bucatarie ca sa se scura grasimea in exces
saram cojile de cartof **
adaugam brinza/cascavalul ras
* daca nu vrem sa prajim cojile de cartof putem sa le oparim in apa clocotita timp de citeva minute apoi le scurgem si le punem in cuptorul bine incins sa se coaca, cind au devenit crocante sunt gata sa le scoatem din cuptor si sa adaugam sarea si brinza /cascavalul ras
** pentru un gust deosebit sau cind brinza folosita nu este nici afumata nici picanta, deci fara un gust prea puternic putem folosi srea aromata/ condimentata/ sarea cu ierburi aromate / sarea afumata / sau saramura bolonieza
Saramura bolonieza : Tocam cu un cutit ( semiluna ) usturoi, frunze de rozmarin, frunze de salvie . Intr-un mojar punem sare grunjoasa si amestecul de mai sus si pisam amestecind bine. Saramura se pastreaza in borcane inchise ermetic si citeva luni .