lunedì 25 agosto 2008

Carote caramellate - Morcovi caramelizati


carote
burro
zucchero ( meglio di canna )
sale, pepe
salvia ( o prezzemolo )

- lavate e sbucciate le carote
- tagliarle a fete
- versatele in una pentola o padella in modo che non si soprappongono troppo
- aggiungete sale, pepe , poco burro e 1 cucchiaio di acqua
- coprite con il coperchio e lasciate cuocere a fuoco bassissimo
- quando sono morbide aggiungete ancora un po' di burro se pensate che serve e versate sopra zucchero ( secondo i vostri gusti)
- fate cuocere a fuoco alto finché risulteranno di un colore arancio vivo, lucide e caramellate
aggiungete la salvia o il prezzemolo tritate


in romana :


morcovi
unt
zahar ( de preferat de trestie)
sare si piper
salvie sau patrunjel

- morcovii spalati si curatati
- taiati rondele si varsati intr-o cratita sau tigaie destul de larga ca sa nu se suprapuna prea mult
adaugam foarte putina apa, putin unt si sarea si lasam sa fiarba inabusit ( cu capac) la foc foarte mic pina cind vor fii destul de moi ca sa intre furculita
- adaugati unt daca este nevoie ( eu am mai aaugat putin caci am pus extrem de putin la inceput) si varsam zaharul peste dupa cit de dulce credem ca ne place
- lasam sa se caramelizeze la foc puternic pina cind vor avea o culaore portocalie vie, vor fii lucioasi si caramelizati
- servim cu salvie ssau patrunjel tocat ... salvia o putem pune si frunze intregi odata cu ultima cantitate de unt si zaharul